Open menu

На 22 май 2019 година се проведоха тържества, посветени на 45 годишнината на ПМГ.
Д-р Петя Чавеева - акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия, спасила над 40 бебета, бе специалният гост на тържеството в общинския театър, по повод 45-годишния юбилей на ПМГ-Кюстендил. Стотици възпитаници на елитното училище изпълниха голямата зала на Общинския драматичен театър.

С презентация “45 години ПМГ - 45 ученици”, бяха представени известни ученици, като тя започна с първата жена летец, командир на правителствен самолет - Ваня Цветкова.

Кметът Петър Паунов награди най- изявените ученици от обучаващите се в момента в ПМГ. Гости на юбилея бяха областният управител Виктор Янев и председателят на ОС Михаела Крумова, които също са завършили ПМГ и началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева.

“Пътят ни във времето до тук нито е малък, нито е лек, но през всичките години на трупане на опит и мъдрост, училището ни остава актуално с фокуса на образованието, което осигурява- математика, природни науки и техните приложни области, към тях добавяме вече и изобразителното изкуство. Училището остава актуално и с житейските ценности, които устоява”, заяви от сцената директорът на ПМГ- Кюстендил Екатерина Паскалева.
всяка година на своето тържество, ПМГ кани специален гост, личност със особена значимост за обществото, постигнала сериозни професионални успехи. Личност, чиито професионален и житейски път може да вдъхновява и увлича младите хора в търсенето на своето достойно място в обществото и професията. След видео, с което майка на близнаци разказа как д- р Петя Чавеева е спасила децата й с вътреутробна операция.

Д- р Петя Чавеева е завършила средното си образование през 2001 г. в ПМГ. “За мен е привилегия да съм част от тържеството за 45 години на ПМГ. Моят класен ръководител Силвия Стойчева е тук в залата, както и човека, който ме вдъхнови, че биологията и химията са ключа към медицината- г- жа Росица Везенкова. Без едно добро образование, каквото получих в ПМГ, нямаше да имам своята кариера днес.

Получих от своите учители голяма подкрепа, голяма мотивация и личния пример, че трябва много да се трудя, за да постигна мечтите си. Ние учениците на ПМГ носим и новаторството, това е залегнало и в мотото на нашето училище. ПМГ ще бъде отправната точка за още много реализирани и качествени хора. Няма ясна формула за успеха, но знам, че всеки от нас трябва да се опита да тръгне по нов път, за да отвори нови хоризонти”, заяви д- р Петя Чавеева.

Във фоайето на театъра е подредена изложба “Рисунки” на ученици на ПМГ, с преподавател по изобразително изкуство Детелина Тихолова. Тя е подари на младите таланти специалната книга - Изкуството в ПМГ, посветена на фотографи и художници, работили в клубовете за извънкласни дейности, ръководени от Детелина Тихолова.

Гостите на 45- годишният юбилей на ПМГ можеха да разгледат и щандовете с постиженията и изобретенията на днешните ученици на гимназията, спечелили призови места в национални конкурси и състезания.

 

 

 

 
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-
praznik-