ПМГ - иновативно училище

В периода 2-4 юни 2021 г. ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ бе домакин на дейности по Националната програма за мобилност „Иновации в действие“. Гостуваха колеги, директори и ученици от училищата партньори СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Костенец и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кюстендил. Темата на мобилността е „Ние и гласът на времето“.
Целта е училищата да обменят иновативни методи на работа в училище. Представени бяха иновациите в ПМГ гр. Кюстендил и СУ „Св. Климент Охридски“ Костенец. Наблюдавани бяха открити уроци и практики, свързани с химичните технологии (производство на прежди в Кюстендил), качествени реакции за доказване на йони, възможности за лабораторна работа при обучение от разстояние в електронна среда и проектно базирано обучение в 6 клас. Те бяха демонстрирани от Силвия Георгиева и Роза Симеонова, учители по ХООС. Учителите и учениците наблюдаваха възможности за извънкласна дейност по биология и здравно образование - проектно базирано и STEM–обучение, представено от Росица Везенкова и Силвия Петрова, учители по биология и здравно образование. Г-жа Силвия Стойчева, учител по физика и астрономия, заедно с изявени ученици показа интерактивно проектно базирано обучение по физика. В часа по литература, представен от госпожа Гергана Петрова, гостите станаха съпричастни с “Дон Кихот и Санчо Панса - еднаквост и различие“. Друга тема бе подготовката за НВО и решаване на задачи тип PISA, реализирана с Маргарита Здравкова, учител по математика.

По време на мобилността гостите посетиха лесопарк “Хисарлъка”, където се включиха в културната програма, подготвена от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с участието на ВГ „Калпазани“ и продължи с посещение на вековните секвои в местността „Ючбунар“ до с. Богослов.
Програмата на мобилността продължи с участието на педагозите в областната конференция „Ние и гласът на времето“ в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ проведен под хибридна форма.
Дейностите се осъществяват по модул 1: „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“ на НП „Иновации в действие“.

Можете да се информирате за конференцията на следния сайт на конференцията - https://sites.google.com/pmgkn.com/forum

mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-
mobilnost-

На 3 и 4 юни 2021 година нашето училище организира форум на тема „Ние и гласът на времето“. Събитието е в рамките на Национална програма „Иновации в действие“ на МОН.
Над 50 педагогически специалисти от училища от област Кюстендил и извън нея участват в изявата. Представители на МОН, РУО - Кюстендил , община Кюстендил, УН и Обществен съвет на училището също се включиха в работата на форума.
ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ и партниращите й училища – СУ „Св. Климент Охридски“ в Костенец и ОУ „Св. Паисий Хилендарски" в Кюстендил обменят иновативни методи на работа в училище.
В продължение на два дни бяха наблюдавани открити уроци и практики, свързани с химичните технологии (производство на прежди в Кюстендил), качествени реакции за доказване на йони, възможности за лабораторна работа при обучение от разстояние в електронна среда и проектно базирано обучение в 6 клас.

 

 

Програмата на форума включва представяне на възможности за извънкласна дейност по биология и здравно образование - проектно базирано и STEM–обучение и обучение по физика. Друга тема е подготвката за НВО и решаване на задачи тип PISA.
Във форума участват и партньори на ПМГ "Проф. Ем. Иванов" в изграждането на култура за иновации и осъвременяване на образователния процес.

Можете да се информирате за конференцията на следния сайт на конференцията:  https://sites.google.com/pmgkn.com/forum

 

 

На 20 май 2021 година ученици учители и родители тържествено отбелязаха Деня на ПМГ пред Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”.

Гости на събитието бяха господин Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, господин Светослав Василев – зам.-кмет на община Кюстендил, госпожа Мая Стойчева – началник на РУО Кюстендил, господин Иван Андонов – председател на Училищното настоятелство на ПМГ и председател на читалище „Братство” и госпожа Нели Петкова – директор на дирекция „КОМДСТ” в община Кюстендил.
С много усмивки и положителни емоции учениците получиха своите награди, плакети и грамоти – за първенци на випуските, ученици, класирани на призови места на национални олимпиади и състезания и ученици с принос към общността.
Беше открита и изложба „Компютърни рисунки”, в която ученици от различните клубове на г-жа Тихолова представиха свои рисунки.
Музикални поздрави към всички присъстващи отправиха учениците Любомира Симеонова и Светослав Андонов.

 

 

 

 

den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-

 

Това е наименованието на училищния годишник 2019/2020 на нашето училище.
Годишникът вече е реалност.
Решихме да го представим в сайта на училището ни в електронен вариант, като прелистваща се книга. Разбира се оргиналът е реална книга, която ще откриете в училище.

Надяваме се, че в него ще намерите отговора на въпроса: " Какво характеризира учебната 2019/2020 година".

Но това с което ще се запомни навярно са думите: динамична - изпълнена с много предизвикателства (към ученици, учители, ръководство на училището, родители, Ученически съвет, Обществен съвет, Училищно настоятелство, приятели и дарители на ПМГ) и успешна - с постиженията на общност ПМГ !

По малко от три седмици преди края на учебната 2019/2020 година учениците на нашето училище споделят положително мнение за електронното обучение.
Поради пандемията от COVID 19 учебната година ще завърши дистанционно - в електронна среда.
Ето какво казаха (на 10 юни 2020 година) пред камерата на ТВ "Запад" нашите ученици.

 

На 21 май 2020 година ПМГ "Проф. Емануил Иванов" отбеляза своя ден.  Учебната 2019/2020 е първата година от иновацията "Ние и гласът на времето.

 

Броят от 12.12.2019 на "Знание.БГ" по БНТ канал 2 бе посветен на Природоматематическата гимназия „ Проф. Емануил Иванов” Кюстендил.
В студиото присъстваха: Елена Стоилова - директор, Камен Котев - учител и учениците: Йоана Цонева - председател на Ученическия съвет, Христо и Никола - членове на клуба по роботика.
В предаването накратко бе представено как нашето училище използва дигитални иновации, които подпомагат развитието на учениците и улесняват работата на преподавателите.
В Природоматематическа гимназия "Проф. Ем. Иванов" е-образованието е неизменна част от учебния процес, а повечето клубове по интереси са свързани с него.
Двамата представители на отбора по роботика разказаха как се пише код и как се създава робот.

Предлагаме Ви да се запознаете с видео записа на "Знание.БГ" от 12.12.2019 и гостуването в него на Природо-математическата гимназия в Кюстендил.

pmg 12 12 2019

bnt 2019 11 21

Регионалната библиотека в Кюстендил отбеляза Европейската седмица по роботика с демонстрация на роботи в една от залите й пред петокласници от учебни заведения в града. Какви дейности могат да извършват роботите и как се управляват - това им показаха ученици от клуба по роботика в кюстендилската природо-математическа гимназия.

Петокласниците наблюдаваха с нескрит интерес какви задачи изпълняват роботите под ръководството на ученици от Природо-математическата гимназия.

  • Никола,10-и клас: Нашата работа е най-малко с подобни инициативи да запалим интерес на малките, да спечелим примерно уважението на някой по-добър от нас в тази сфера.

Децата научиха и за последните разработки, с които се занимават в клуб „Роботика".

  • Никола, 10-и клас: Имаме един проект „Умен дом", който разработваме с останалата част от екипа.
  • Диана,10-и клас: Искаме да направим различни програми, които да ни помогнат в самите домове, примерно при пожар да ни дава съобщения по телефона.

Диана и Никола са категорични, че и в бъдеще ще продължат да се занимават с това. Клубът по роботика към гимназията съществува от 4 години.

  • Камен Котев, преподавател по информационни технологии в ПМГ-Кюстендил: В момента разработваме с модулите Ардуино много неща, на децата им е интересно.

Възпитаниците на гимназията се включват в различни състезания в страната. Участват и в инициативата „Роботика за България". Заради големия интерес на учениците към тази дейност, в учебното заведение обмислят да създадат още два клуба по „Роботика".

Предлагаме Ви репортажа излъчен по БНТ 1 - Емисия "По света и у нас" от 21.11.2019 г.

С РЕШЕНИЕ № 479 ОТ 5 АВГУСТ 2019 Г. МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ РЕШИ:

Приема Списък на иновативните училища в Република България за учебната 2019/2020 г. съгласно приложението.ucha se badge vertical

Приложение

Списък на иновативните училища в Република България за учебната 2019/2020 г

   

№ по ред

  

Област

  

Община

  

Населено място

  

Училище

 

126.

 

Кюстендил

 

Кюстендил

 

Кюстендил

 

Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“

 

Линк към решение № 479 от 05 август 2019 г.:

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=140383