Open menu

Уникални статуетки за второто място на ученици от ПМГ гр. Кюстендил от Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”

 

   Приключи участието в петото издание на Международния конкурс „Карст под защита – дар за поколенията”. В надпреварата участваха 145 конкурсни творби на 252 автори от  9 държави. Допуснатите за участие в конкурса творби се оценяват от Международно 7-членно жури (България, Германия, Полша, Чешка република). За негови членове се канят изтъкнати карстолози, творци на изкуството, преподаватели, обединени от идеята за по-активно включване на карста в образованието.

  Оценяването се извършва по следните утвърдени за конкурса критерии: оригиналност на реализираната идея; познания за карста; художествена стойност; емоционално внушение; технически умения и творческа  самостоятелност. Второ място за уебсайта „Карстови води” спечели екип от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“-Василена Мазнева, Яница Йотина и Божидар Петров от X клас. Ръководители на учениците са Албена Джонева, учител по география и икономика и Биляна Йорданова, старши учител по ИТ и информатика. Учениците получиха дипломи и в духа на традицията от 2015 г. за наградените участници бяха изработени оригинални пластики със скални образци, предоставени от Експерименталната лаборатория по карстология в НИГГГ-БАН. Наградите са изработени от Мартин Копецки, Мона Раданова и Михаела Каменова от «ЗАЛАГ ДАРИСЕ‘» ЕООД. Спомоществовател е ТИТАН „Златна Панега цимент” АД.

  Отличените конкурсни творби ще бъдат публикувани на сайтовете на научната мрежа ProKARSTerra и на Международната година на пещерите и карста (IYCK2021), както и в
различни специализирани издания. Отличените творби от петото издание на конкурса ще бъдат включени в традиционната пътуваща изложба „Карст под защита – дар за поколенията”.

  Петото издание е включено в програмата на Международната година на пещерите и карста („International Year of Caves and Karst“, IYCK), обявена от Международния съюз по спелеология (International Union of Speleology, UIS) под мотото „Изследвай, разбери и съхрани” („Explore, Understand and Protect”).
Поздравления!

1 1  1  5  6.6

                          2.2   3.3