Open menu

 В периода от 28 до 30 юни 2024 г. в гр.Силистра  се проведе XVI Национално състезание "Ключови компетентности по природни науки". Домакин на състезанието бе ЕГ “Пейо Яворов”, гр. Силистра. Темата на състезанието тази година беше “Природните науки и медицината”. 

 Състезанието се провежда в два кръга в два последователни дни. Участниците се групират в отбори, определени на случаен принцип. Във всеки отбор участват по 6 ученици от 5-9 клас от различни области на страната, а максималният брой на отборите е 10. В І кръг всеки отбор в рамките на максимум 120 минути решава колективно 4 задачи и подготвя представянето на резултатите. Във ІІ кръг всеки отбор в рамките на максимум 150 минути решава 2 експериментални задачи и подготвя представянето на резултатите. Всеки състезател от отбора представя публично решението на една от задачи и отговаря на въпросите на Националната комисия.

 От област Кюстендил участваха двама ученици от 7. клас на ПМГ-Кюстендил - Ангел Китанов от 7а клас и Никола Георгиев от 7б клас. Националната комисия с председател доц. д-р Мая Гайдарова класира на почетното трето място отбора, който се нарече “Втора хипотеза” и в който участва Никола Георгиев. 

 След състезателната част учениците имаха възможност да посетят биосферен парк “Сребърна” и крепост “Меджиди табия”. Организаторите на състезанието бяха планирали и разходка в Дунавската градина, от където има чудесна гледка към река Дунав. 

 Поздравления за достойното представяне на нашите ученици!