Open menu

Новини

 На официална церемония в Килийното училище, проведена на 11.07.2024 година, бяха наградени победителите в конкурса „Клас на годината“ и „Ученик на годината“.

 Ученичките Симона Тасева от 5. б клас и Ивайла Павлова от 11. а клас съвсем заслужено получиха награди в категорията „Ученик на годината“. Кандидатите в тази категория бяха оценявани по следните критерии:

 • Годишен успех на ученика.
 • Участия и постижения в състезание и олимпиади.
 • Участия и отличия в конкурси, фестивали и т.н.
 • Участие в извънкласни мероприятия.
 • Постижения в спорта.
 • Липса на наказания от педагогически съвет или допуснати противообществени прояви.
 • Допуснат минимален брой неизвинени отсъствия.

  Отличилите се ученици в края на учебната година бяха наградени от зам.- кметът на Община Кюстендил Венцеслав Терзийски. Победителите в категорията "Ученик на годината" 2023-2024 г. получиха грамота и ваучер на стойност 100 лв. Водещ на церемонията беше Виктор Валентинов, ученик от 10. б клас на ПМГ.

 Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", който се класира на първо място в България на Ученическите игри във възрастова група 5-7 клас!

 Тържествената церемония се проведе в залата на Общински съвет Кюстендил. 

 Инж. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в областта на физическото възпитание и спорта, репродукции на картини на Владимир Димитров - Майстора и цветя на момичетата и техният треньор.

 "Първо искам да Ви поздравя, защото това наистина е историческо събитие за нашата община. Повече от 20 години нямаме отбор, който да е станал шампион в Ученическите игри и да представя Кюстендил и България на Световно първенство. Аз като кмет на Община Кюстендил съм изключително горд с това, което правите и прославяте нашата община, сигурен съм, че и на Световното първенство в Белград ще защитавате герба на Община Кюстендил и ще развеете  с гордост българското знаме  на финала. Пожелавам Ви успех, вярвам че ще се справите и съм убеден, че следващата ни среща ще е със световната титла. Успех, пазете се от спортни травми, Господ да Ви закриля и ние сме с Вас“, с тези думи инж. Атанасов се обърна към шампионките от ПМГ и техният учител и треньор.

 Благодарим Ви момичета, че прославяте Кюстендил: Кристина Цекова, Божидара Стоянова, Габриела Борисова, Димитрия Базовичка, Адел Каменова, Мария Панова, Дария Радославова, Таня Янкова, Божидара Абаджиева, Божидара Григорова, Рая Пенева и  Кристина Цекова!

 От своя страна треньорът на отбора Кристина Цекова връчи Благодарствено писмо и златен медал на инж. Атанасов и благодари за подкрепата на Община Кюстендил.

 „Изказваме нашата благодарност и искрена признателност от името на ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Волейболен клуб „Велбъжд- Олимпия“ за подкрепата, с която дадохте възможност отборът на ПМГ да представи достойно училището и град Кюстендил на ученическите игри по волейбол. Благодарим Ви, че бяхте съпричастен и ни оказахте съдействие в такъв важен за нас момент“, се казва в благодарственото писмо.

 Те ще представят България на Световни ученически игри 2025 година през месец април в Белград, Сърбия

 На 07.07.2024 г. ученици от 11.г и 12.г клас, заедно с техните класни ръководители, бяха на поход до връх Виден.

 Върхът е висок 1487 метра и е първенец на Конявската планина. Пешеходната разходка започва от местността Стражата. Разстоянието до върха е почти 7 км, които се изминават за около два часа. Връх Виден напълно оправдава името си. От него се откриват чудесни панорамни гледки много надалеч и във всички посоки – Витоша, Рила, Пирин, Славянка, Осоговската планина, Радомир, Перник, Кюстендил, Лиляч, Невестино.

 Така с много настроение и положителни емоции приключи учебната година за учениците от профил “Природни науки”. Пожелаваме им слънчево и зареждащо лято!

.jpg
.jpg
.jpg

 Художниците от професия "Компютърен график "- 8, 9, 10 и 11 клас, рисуваха оградата на ПМГ, която започнаха в края на миналата учебна година! Добавиха дузина нови рисунки, като рисуването ще продължи и догодина. 

 В периода от 28 до 30 юни 2024 г. в гр.Силистра  се проведе XVI Национално състезание "Ключови компетентности по природни науки". Домакин на състезанието бе ЕГ “Пейо Яворов”, гр. Силистра. Темата на състезанието тази година беше “Природните науки и медицината”. 

 Състезанието се провежда в два кръга в два последователни дни. Участниците се групират в отбори, определени на случаен принцип. Във всеки отбор участват по 6 ученици от 5-9 клас от различни области на страната, а максималният брой на отборите е 10. В І кръг всеки отбор в рамките на максимум 120 минути решава колективно 4 задачи и подготвя представянето на резултатите. Във ІІ кръг всеки отбор в рамките на максимум 150 минути решава 2 експериментални задачи и подготвя представянето на резултатите. Всеки състезател от отбора представя публично решението на една от задачи и отговаря на въпросите на Националната комисия.

 От област Кюстендил участваха двама ученици от 7. клас на ПМГ-Кюстендил - Ангел Китанов от 7а клас и Никола Георгиев от 7б клас. Националната комисия с председател доц. д-р Мая Гайдарова класира на почетното трето място отбора, който се нарече “Втора хипотеза” и в който участва Никола Георгиев. 

 След състезателната част учениците имаха възможност да посетят биосферен парк “Сребърна” и крепост “Меджиди табия”. Организаторите на състезанието бяха планирали и разходка в Дунавската градина, от където има чудесна гледка към река Дунав. 

 Поздравления за достойното представяне на нашите ученици!

 На 27 юни 2024 г. на бляскава церемония, организирана от учителите по физическо възпитание и спорт, бяха удостоени със звезди на славата, както и топлист на първенците с високи спортни постижения, учениците, взели участие в представителните отбори на училището. Церемонията по награждаването се случва за първи път. По този начин учителите изразиха своята благодарност към спортистите на ПМГ, които дадоха всичко от себе си и достойно представиха гимназията в “Ученически игри” и МПО “Млад огнеборец”. Наградените отбори са: 

 • Отбор по волейбол - момичета V-VII клас, които станаха национален шампион на България;
 • Отбор МПО “Млад огнеборец”, които завоюваха седмо място на републиканските игри;
 • Отбор по тенис на маса, достигнали до национален етап в игрите;
 • Отбор по лека атлетика - момичета VIII-X клас, достигнали до зонален етап;
 • Отбор по шахмат - XI-XII клас, достигнали до зонален етап;
 • Отбор по волейбол - момичета VIII-X клас, достигнали до зонален етап.

 На церемонията бяха връчени две стипендии “На старт се застава за победа”, учредени от г-жа Лилия Георгиева, учител по физическо възпитание и спорт. Г-жа Валентина Стоименова, заместник-директор на ПМГ, удостои със стипендиите двата най-добре представили се отбора през тази учебна година - отбора по волейбол - момичета V-VII клас, както и отбора МПО “Млад огнеборец”.

 За спортистите имаше подготвена изненада от  Bear Digital Art, която спомогна за изработването на специални тениски за отбора по волейбол V-VII клас по случай спечелената държавна титла. 

 Представителният отбор по волейбол - момичета V-VII клас, под ръководството на г-жа Кристина Цекова,  ще представи България на Световните  ученически игри по волейбол в Сърбия.

 Общността на ПМГ изразява своята огромна благодарност за успехите на учениците и техните учители - г-жа Лилия Георгиева, г-жа Кристина Цекова, г-н Васил Байрактарски, г-н Генчо Атанасов, и им пожелава още по-големи постижения в спорта и занапред!

 Художниците от 11.в клас професия "Компютърен график" представиха книгата "Едно стихотворение - 21 илюстрации". На представянето присъства поетът Петър Чухов, който прочете стихотворението от стихосбирката „Есенен Великден“, по което са илюстрациите. Учениците направиха предпечатната подготовка на книгата. Илюстрациите са с туш и перо и всяка книга има индивидуална корица. Междупредметните връзки са добре представени – графични техники, графичен дизайн, дизайн и печатни издания и литература.

 Накрая художници и поет си раздаваха автографи взаимно.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.