Новини

Националеният конкурс „Млади таланти“ се проведе в периода 26 -28 април 2021 г. Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти”. Той се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, притежаващи потенциал и проявяващи интерес към наука и към провеждането на научни изследвания и иновации. Конкурсът е част от инициативите на Министерството на образованието и науката за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти в страната. Регламентът за участие в националния конкурс предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите:

• Биология
• Химия
• Информатика
• Инженерни науки
• Материалознание
• Математика
• Медицина
• Физика
• Социални и хуманитарни науки
• Екология

Трима са победителите и за наша радост един от тях е ученик на нашето училище - това е Христо Тодоров. Заедно с Теодор Кирилов (СМГ) и Виктор Колев (СМГ), Христо Тодоров  ще участва в Европейския конкурс за млади учени (EUCYS).
Пожелаваме им успех!
По подробна информация за конкурса  може да намерим в сайта на Media Bricks

Нашето училище е едно от четирите, които ще участват в проекта "Умения за иновации"
Началото на дейностите ще започнат през месец септември 2021 година.


Предлагаме Ви да се запознаете с публикация за проекта на сайта на ClassroomTech.bg (мястото, посветено на образователния потенциал на новите технологии, ученето в 21 век и пр.).

  "Български ученици учат пилотно математика на пандемиите, 3D ремонти и орбитална симулация"

или накратко учениците от ПМГ " Проф. Ем. Иванов" - Кюстендил се справят смело с технологиите в клас

 

Завърши и пролетния кръг на 8-то издание на турнира „Математика без граници“.
В него участваха почти 15 000 ученици от 20 страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Индонезия, Киргистан, Казахстан, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан и Филипините.
От училището ни взеха участие 39 ученици. Медалистите, представили името на училището ни – ПМГ“Проф. Емануил Иванов“ са девет ученика.
Честити награди!
Финалът на 8-то издание тна урнира „Математика без граници“ ще е на 6, 7 и 8 август 2021 г. в Несебър.
Пожелаваме успехи!

От 1 февруари до 30 април за пореден път се провежда STEM Discovery Campaign, като тази година тя е под надслов "Sustainability and Citizenship". Кампанията стартира в края на януари, като за първи път събра няколко изключителни конкурса в областта на STEM за учители и студенти. Общността за научно образование в Европа Scientix насърчава всички участници да споделят своя опит от дистанционното преподаване в блога STEM Discovery Campaign, в който са налични много интересни публикации. Блогът събира уникална колекция от добри практики, съвети и инструменти за преподаване от разстояние, като се представят различните дейности на учениците в областта на STEM. Scientix подкрепя европейското сътрудничество между учителите по STEM (наука, технологии, инженерство и математика) предмети, изследователите, политиците и другите образователни професионалисти в областта на STEM.
Тази година училището ни участва с виртуално представяне на проекти на ученици в областта на STEM, които са национални победители в различни конкурси.

 Проект „Противниковите атаки – пресечна област на киберсигурността и изкуствения интелект“ (STEM)
Автор: Христо Тодоров, ученик в 11 б клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

Проект Star Seeker
Автор: Александра Умленска, ученичка в 10 а клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

Проект Чист въздух
Автор: Янислав Боцев, ученик в 7 б клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

Проект The past future bike
Автор: Александра Умленска, ученичка в 10 а клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

С всички тях може да се запознаете, като посетите сайта :  СТЕМ вдъхновение от ПМГ гр. Кюстендил. Ето линк към сайта:
https://sites.google.com/pmgkn.com/sdc21/

Известни са резултатите от Великденското състезание 2021, в което взеха участие над 360 ученика.
Предоставяме Ви резултатите. Те са обявени по фиктивни номера.
На всяка работа на ученик е написан фиктивен номер, с който ученикът може да проследи резултата си в общото класиране.
Писмените работи на учениците са върнати в съответните училища.

nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-
nagravdavane-

MEDIAcated e първият български подкаст за дигитално - медийна грамотност.
Екипът на MEDIAcated Podcast включва ученици от 11 клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил – София Василева, Мария Дъбовска, Диана Велинова и Янис Якимов и техния ръководител – г-жа Биляна Йорданова.
Предлагаме Ви кратко представяне на MEDIAcated Podcast

 

media-
media-
media-

Учители и ученици от ПМГ „Проф. Емануил Иванов” участваха в различни дейности по проект „CinЕd – европейско кинообразование в училище за деца и младежи”.
Сборна група ученици от осми клас, в рамките на три дни, се обучаваха и твориха в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Под ръководството на професионален оператор учениците снимаха и монтираха късометражни филми, вдъхновени от картините на Майстора.
Ученици от девети клас гледаха документалния филм „От другата страна на всичко” на сръбската режисьорка Мила Турайлич и участваха в дискусия на тема: „Жените – режисьори в киното”.
На 26 април 2021 г. в Килийното училище учителите взеха участие в лектория, която е част от поредица обучителни събития за учители. По време на лекторията бяха представени и анализирани различни откъси от филми, част от колекцията на CinEd, както и възможности за киноклубове и едногодишни програми по кинообразование за следващата учебна година.

kino-
kino-
kino-
kino-