Новини

От 3 до 5 февруари 2023 годима - по време на междусрочната ваканция,  ПМГ “Проф. Емануил Иванов” е домакин на национално състезание “Турнир на младите физици” и посрещна ученици и учители от училища от цялата страна.

Откриването на турнира се проведе в актовата зала, а за емоцията и радостта, която се видя в очите на присъстващите, се погрижиха нашите танцьори от танцов клуб “Пъстра черга” към ПМГ. Танцьорите  показаха своите възможности и доказаха, отново, пред общността, че “Съставът не е просто състав, а семейство”!

Пожелаваме успех на всички участници и много незабравими спомени от нашето училище и град Кюстендил.

turnir-
turnir-
turnir-
turnir-
turnir-
turnir-
turnir-

Първо място за  учениците от ПМГ "Професор Емануил Иванов" в Мастър клас "Бъдещето на градовете и селата".

В състезанието взеха участие - Елена Начева и Дарина Симеонова от 10 г клас, Антон Иванов, Атанас Атанасов и Дейвид Нешев от 10 б клас, с менторската подкрепа на г-жа Росица Карадакова - учител по физика и астрономия. 

Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти в областта на "Природните науки и екологията". 

IMG
IMG
IMG
IMG
IMG


  Художниците от Х в клас на професионалната паралелка „Компютърен график“ отново сътвориха стенопис, този път на тема „Октоподът и съкровището“.  Рисуването продължи няколко месеца в един от кабинетите по математика. Учениците проявиха голямо въображение и професионализъм в изработването на проекта. Участваха: Яна Дашева, Александра Александрова, Владина Тихолова, Рая Славова и Борислава Коларска. Тези проекти дават шанс на художниците да мислят мащабно, да не се   ограничават във формата и да трупат опит. Това е втори стенопис, създаден от тази група ученици под ръководството на Детелина Тихолова - учител по изобразително изкуство.
 

 ТРЕТО МЯСТО ЗА МИХАЕЛА ДИМИТРОВА ОТ 7 Б КЛАС НА ОЛИМПИАДАТА KINGS – АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

  Kings1За втора поредна година ученици от V, VI и VII клас участваха в олимпиадата Kings – есенен кръг. Олимпиадата е за ученици от пети до осми клас, и обхваща различни предмети – Английски език, Математика, Човекът и природата, Български език, Логика и Информатика. Състои се от квалификационен кръг, след който всички, които имат 50% успеваемост, биват поканени да участват във финалния кръг. Най-добрите могат да участват в Кралската лига.Kings2 

 След отличното си представяне на квалификационния кръг, Михаела Димитрова взе участие и във финала, класирайки се на трето място с разлика от половин точка от класираните на първо и второ място.

 Поздравления за Михаела! Пожелаваме й още много бъдещи успехи!

 

 

УЧЕНИЦИ НА ПМГ ПРЕСЪЗДАДОХА РИТУАЛА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР 

По идея на Ученическия съвет на ПМГ беше пресъздаден ритуала за Бъдни вечер, под ръководството на г-жа Жасмина Мицова – учител по история. Учениците представиха пред съучениците си символите на празника и тяхното значение. Традиционните ястия децата приготвиха у дома, с подкрепата на своите майки и баби. 

Коледарите бяха организирани от г-н Светлин Кирилов – учител по музика. С наричане и със съпровода на тъпан те посетиха всеки клас и създадоха много оживление и радост в училището.   

Виж видеото -ТУК

                  bydni1 bydni2 bydni3

                                    bydni4 bydni6 bydni5

УЧЕНИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ И ЧИТАТЕЛСКИЯТ КЛУБ НА ПМГ С ПРИЗ  „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА ЗА 2022“  НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЕМАНУИЛ ПОПДИМИТРОВ“

gramota usНа официална церемония Ученическият съвет и Читателският клуб на ПМГ получиха приз „Читател на годината“, който им беше връчен от г-жа София Пейчева – директор на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – гр. Кюстендил.

В продължение на две седмици учениците, организирани от Йоана Венева – 11г клас и Божидара Крумова – 11а клас, представяха коледни приказки на деца от детските градини на гр. Кюстендил и изработваха коледни картички, които в момента украсяват елхата в регионална библиотека. 

Ръководството на гимназията поздравява всички ученици за проявения ентусиазъм, последователност и креативност в благородната мисия за популяризиране на книжовността и знанието!

gramota us 1

master class 1На 19.12.2022 г. в ПМГ „Емануил Иванов“ се проведе Майсторски клас, с подкрепата и съдействието наmaster class 2 нашите партньори – Център за творческо обучение, Институт за изследвания в образованието, Училищна Телерик Академия и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“. Събитието е своенравен финал на дейностите по проект #учимЗаедно, по програма „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията“ на фондация „Заедно в час“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.  Сред присъстващите бяха представители на други училища в областта, представители на община Кюстендил и на РУО – Кюстендил, които ни подкрепиха в организацията. В рамките на мероприятието екипът на ПМГ, работещ по проекта, сподели своя опит, придобит по време на осъществените дейности по проект #учимЗаедно, партньорите ни издадоха тайни от кухнята за стъпките, през които всяко училище трябва да премине, за да реализира успешен проект и дадоха ценни професионални съвети и насоки на участниците. Всеки участник получи сертификат, а в знак на признателност ПМГ – Кюстендил подари на партньорите си картини, нарисувани от наши ученици от паралелката „Компютърен график“ и благодарствени писма за подкрепата, търпението и професионализма, с които те посрещаха всеки наш въпрос. 

Видеото може да видите - Тук

naama levyНа 14.12.22 година,  Природоматематическата гимназия в град Кюстендил посрещна заместник-ръководителя на дипломатическата мисия на Израел в България - Наама Леви. Официалното събитие  се проведе изцяло на английски език.  Една от мисиите на госпожа Леви е да посещава иновативните български училища, за да обменя опит и идеи за развитието на техническия напредък, както в България, така и в Израел. 

Учениците на ПМГ представиха завършени интердисциплинарни уроци от последните две години като поставиха акцент върху  урока  „Горски пожари и симулация на огън“, обединяващ два урока от теми по проект „ Умения за иновации“ вizrael партньорство с Интел. Може да видите видеото ТУК

„Очарована съм от всичко, което видях. Уроците са създадени по начин, който не само да дава нови знания на учениците, но и да позволява приложение извън класната стая!“   Сподели госпожа Наама Леви след представянето на учениците.

По време на втората част от събитието госпожа Леви представи идеите и методите на Израел, като нова, стартираща държава. Ученици и учители се включиха активно с въпроси, свързани с техническото, образователно и икономическо развитие на Израел.

Екипът на Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ с удоволствие подкрепя и е готов да допринася за още такива динамични, интерактивни и интелектуални културни събития. Благодарим на госпожа Леви, че избра да посети нашето училище и да се запознае с дейността ни, и си пожелаваме до нови срещи!