Новини

 На 24 и 25 ноември 2023 г. в гр. София в Интер Експо Център се състоя национална конференция с международно участие под заглавието "Умения за иновации в образованието", организирана от Център за творческо обучение. Програмата включваше пленарни сесии с български и чуждестранни специалисти, работилници, презентации и лекции с фокус върху практически дейности и споделяне на добри практики от България и чужбина. Включиха се над 250 образователни специалисти - учители, директори, педагогически съветници, психолози и други.

 Важна част от конференцията беше връчването на сертификатите на последния випуск трейнъри на Google. Учителите от ПМГ госпожа Десислава Драганова и госпожа Диана Мечкова успешно се справиха с няколкомесечното предизвикателство и бяха сред отличените. Те ще вдъхновяват и подкрепят колегите си в адекватното и функционално ползване на Google инструментите в учебния процес! 

 „Госпожо, днес те имат празник и трябва да се радват, нищо че не победихме“ - така си тръгнаха от празника и „Фермерските игри“ учениците от 10.б клас със своя класен ръководител. Най-голямата награда днес е почерпеният опит и преживяване, тяхната достойна игра и уважение, което проявиха. Нашите ученици мериха сили с отборите на  ПГСС „Свети Климент Охридски“, ЕГ „Д-р Петър Берон“, ПГЛП "Владимир Димитров - Майстора" в специално устроено за игрите фермерско трасе - сортиране на семена, прибиране на картофи и пренасянто им, точно хвърляне, игра с чували и редене на пъзел. Атмосферата беше състезателна и приятна. Учениците ни се представиха отлично, като си тръгнаха с грамота и благодарности за участието им. 

viber image 2023-11-24 18-23-24-

 Станислав Божанков или Станко, така подписва творбите си, отвори вратите на ателието си за част от най-любопитните художници от 11 в клас , професия „Компютърен график“, на които им предстои да работят нови графични техники. Художникът показа свои графични творби, екслибрис  и техните матрици. Учениците задаваха въпроси за предстоящата им конкретна задача по линогравюра.

 Страхотно е когато, учениците отиват при голямото изкуство!

  На 22. 11..2023 г.  се проведе общинският етап на ученически игри по волейбол за девойки и юноши 8-10 .клас. ПМГ "Проф.Ем.Иванов" убедително победи и при девойките, и при юношите ЕГ" Петър Берон" с по 2:0 гейма. И девойките, и юношите на ПМГ" Проф.Ем.Иванов" се класират за областния етап на ученическите игри. 

 Успех и на двата отбора!
 Девойки  състав: Емили Асенова Асенова, Елисия Светославова Благоева, Мария Петрова Банова, Никол Илиянова Стоилова, Стела Юлиянова Васева, Станимира Георгиева Златкова,  Адриана Юриева Расийска,  Радослава Василева Кирилова, Габриела Бисерова Ненова 
 
 Юноши състав: Боян Младенов Кръстев, Калоян Яворов Христов,  Никола Славков Начев,  Александър Руменов Янев,  Никола Евгениев Петров,  Велислав Василев Калоянов, Светослав Николаев Джонев,  Антон Антонов Николаев, Антонио Радославов Цанков
 

 На 20.11. и 21.11. .2023 г.  се изиграха волейболните мачове от общинския етап на ученическите игри за момичета  5-7. клас .Отборът на ПМГ "Проф.Ем.Иванов" се класира на първо място без загубен гейм и продължава в областния етап .В представителния отбор взеха участие:

 Божидара Стоянова, Габриела Борисова, Адел Каменова , Дария Радославова, Рая Пенева, Димитрия Базовичка, Мария Панова, Божидара Абаджиева, Таня Янкова, Божидара Григорова.
 
 Пожелаваме им успех в следващия етап на ученическите игри!
 

 Два поредни уикенда ученици от Училищния патрул на ПМГ се включиха активно в инициативи, организирани от „Клуб за бъдеще - Кюстендил“.

 На 05.11.2023г. учениците Гуидо Галени и Виктор Валентинов, заедно със своите преподаватели Лилия Георгиева и Светлин Кирилов, се включиха в новосъздадения „Спасителен клуб за бъдеще – Кюстендил“. В сутрешните часове на деня, на учебния полигон в града, те преминаха обучения за работа с пожарни шлангове, поведение при гасене на горски и полски пожари, неоходими предпазни средства, облекло и оборудване при гасене на пожари и др. В следобедните часове участваха във второ обучение на тема „Оказване на първа долекарска помощ“. В залата на Карате клуб „Чикара-ли“ те взеха активно участие в практическото обучението с лектор Лазар Радков – парамедик, както и създател и двигател на кампанията „Капачки за бъдеще“. В него всеки един от участниците получи незаменими познания за това как трябва да се реагира при случаи с пострадали с различни степени на наранявания, как се работи с подвижен дефибрилатор, действия при задавяния и много други.

 На 11.11.2023 г. учениците Александра Кръстева, Борислава Митева,  Виктория Ковачева и Девора Бошнакова от 9в клас, заедно в своя преподавател Светлин Кирилов, се включиха в кампания по залесяване на планина Лисец. В нея участие взеха и ученици от 6-то ОУ „ Паисий Хилендарски“, членове на „Клуб за бъдеще – Кюстендил“ и спортисти от Кик бокс клуб „Спартак“. Въпреки дъждовното време, доброволците успяха да засадят в предварително подготвения терен 600 дъбови фиданки, осигурени от „Държавно горско стопанство – Кюстендил“. 

 Отново нашият Училищен патрул ни накара да се гордеем и ни показа колко важно е всеки един от нас да бъде отговорен и да се включва в каузи, които помагат на хората около тях и на природата, за да изградим едно ново поколение от истински лидери в нашия град. 

 На 17 ноември в Пирговата кула, Кюстендил бе открита изложба от втория младежки пленер „Есенен вятър“, който се проведе в с. Смоличано. Младите художници от професионалната паралелка „Компютърен график" - Мирела Кенова, Борислава Коларска, Емили Асенов, Александра Манасиева, Деница Димитрова, Яница Димитрова, Виктория Лазарова и Даниела Христова, показаха 45 картини в различни техники, нарисувани за четири дни през есенната ваканция. Изложбата бе открита от изкуствоведа на ХГ "Вл. Димитров - Майстора" Светла Александрова, която изказа професионално мнение за творбите на учениците.

 Организатор на пленера е НЧ "Пробуждане 2020," с. Смоличано, чийто председател  Елена Начева изрази възхищение от постигнатия резултат и сподели бъдещите намерения за следващия пролетен пленер.

          Ръководител на пленера е Детелина Тихолова - художник и учител по изобразително изкуство в училището.