Новини

На 20 юли 2021 година в предаването "България в 60 минути", излъчено по БНТ - канал 1 бе отделено място на иновацията на Александра Умленска -  ученичка от 10 клас на ПМГ. Ето как бе представена нейната идея за колело, което да се задвижва от въздуха:

"Младо момиче от Кюстендил създаде колело, което се задвижва от въздуха. Какви са идеите на 16-годишната девойка?

Александра открива страстта си към иновациите още на 13-годишна възраст. Тогава ѝ хрумва и идеята за първото изобретение.

"То представлява звездна карта, която е с образователна насоченост, целта ѝ е по-лесно изучаване на астрономията в нашето ежедневие и в училище главно", обяснява тя.

Колело, задвижващо се от въздуха, е последното завършено изобретение на девойката. С него не се изискват усилия от страна на човека, който го кара и не се замърсява околната среда.

"Интересно може би за зрителите е, че има 0,96 конски сили мощност и, ако използваме наш компресор, разходът ще е 1,8 стотинки на километър. Колелото е еднократна инвестиция, тъй като една бутилка издържа 30-35 години, а пък цилиндърът може да направи 40 милиона цикъла без никаква промяна", споделя Александра.

Последният проект, над който Александра работи, е умен робот, който да бъде помощник в ежедневието на хората. Роботът ще се захранва изцяло на водород и, както другите изобретения, няма да нанася вреди на околната среда.

"Реших да го направя, тъй като ни трябва промяна в нашия живот, ние младите носим промяната и трябва да вдъхновяваме другите около нас", казва младата иноваторка.

Голямата мечта на 16-годишната Александра е да завърши машинно инженерство и да направи голямо откритие в медицината или автомобилостроенето. Дотогава тя ще продължава да създава и реализира иновациите си."

 

 

Ученичката Виктория Йорданова от 9 а клас зае първо място във втора възрастова група на националния кръг на олимпиадата по английски език тази година. 28 ученици от 9 клас от цялата страна се състезаваха в националния кръг, но Виктория успя да се справи отлично и с резултат от 96 точки да заеме достойно първото място.

Преди две години тя беше и Национален шампион по спелуване на английски език. Другият ни участник в националния кръг на олимпиадата – Стелиан Любомиров от 10 а клас се класира на 11 място.

И на двамата пожелаваме още много успехи и призови места в бъдещите олимпиади и състезания по английски език.

Поздравления за Виктория, Стелиан и  техните преподаватели!

V „a“ клас на ПМГ „Проф. Ем. Иванов“- Кюстендил с общ брой точки 199,7 спечели в категория прогимназиален етап (от 5 до 7 клас), а X „а“ клас на  с общ брой точки 91,3 в категория гимназиален етап (от 8 до 12 клас).
На 5 юли 2021 година кметът на Община Кюстендил Петър Паунов връчи плакети и парични награди по 1000 лв. на всеки клас на церемония в сградата на общината. Сред присъстващите бяха зам.-кметът Светослав Василев, директорът на ПМГ – Елена Стоилова, класните ръководителите – Теодора Дамянова и Людмила Георгиева, както и деца от отличените

Конкурсът се организира от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Кюстендил и има за цел да стимулира учениците към активна учебна дейност, редовно посещение на учебните часове, съблюдаване на дисциплината, мотивация за извънкласни дейности и подобряване на взаимоотношенията между съучениците чрез екипност и желания за усъвършенстване.

Честити награди!

klas-
klas-
klas-
klas-
klas-

От 2.07.2021 г. до 4.07.2021 г. в Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ – гр. Кюстендил Дружеството на преподавателите по немски език в България  в сътрудничество с Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ – гр. Кюстендил и с подкрепата на Гьоте-институт – България, Фондация „Ханс Зайдел“, МОН, Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проведе 29. Национална конференция на преподавателите по немски език на тема „Ролята на учителя и междукултурният подход в часовете по немски език“ под патронажа на Австрийското посолство.

Гости на конференцията бяха Негово Превъзходителство г-н магистър Константин Заупе – заместник-посланик и съветник на австрийската посланичка Андреа Вике, г-н Бернд Буххолц – главен консултант за обучението по немски език към Централната служба за обучение по немски език за страната и чужбина, господин Александър Пандурски – Областен управител на област Кюстендил, господин Петър Паунов – Кмет на град Кюстендил, госпожа Любка Ковачева – Експерт по чужди езици към РУО гр. Кюстендил, госпожа Даниела Дърманска – Заместник-директор на Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ – гр. Кюстендил.

Участниците в конференцията бяха от Гьоте-институт – България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ и Alpen-Adria-Universität Klagenfurt, преподаватели от България, Германия и Австрия.

Юлиана Карпузова – старши учител по български и немски език в Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ – гр. Кюстендил и главен организатор на конференцията, като дългогодишен член на Дружеството на преподавателите по немски език в България, благодари за помощта при провеждането на събитието на: господин Александър Пандурски,  господин Петър Паунов, госпожа Любка Ковачева, госпожа Румяна Симеонова, госпожа Даниела Дърманска, Светлин Кирилов, Васил Василев, Гергана Борисова, Жана Райнова, Теодора Крумова, Детелина Тихолова, учениците от Х клас в ПМГ и на всички, които са помогнали за осъществяването на това голямо и важно събитие.

Радваме се, че нашето училище беше домакин на конференцията, защото немският език е средство за качествено и достъпно висше образование и основа за овладяването на други езици. Той е задължително условие за добра работна позиция в доста международни корпорации.

konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-
konf-

От 1 до 3 юли 2021 година в град Чепелара се проведе обучение (в присъствена форма) по проект "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти". Участваха 41 представители на ПМГ " Проф. Ем. Иванов". Темата на обучение бе: "Стратегии и техники за мотивиране за учене на новото поколение ученици". Лектори: доц. д-р Пепа Митева и Даниела Петкова.

Най-характерното от програмата на обучението е:  познаването на съвременните предизвикателства пред възпитанието и обучението на новите поколения ученици в училище; търсенето на пътища за преодоляването на мотивационните дефицити и интереса на учениците в хода на ученето; осмисляне на основните концепции за проектиране и реализиране на взаимодействията в съвременното училище и извън него и др.
Основна цел на обучението е формиране и развиване на компетентности за взаимодействия с учениците, които да са в основата на поддържането на тяхната мотивация за учене, съобразно предизвикателствата.
От 04.07.2021г. до 13.07.2021г., обучението продължава в дистанционна форма на обучение.

motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-
motivacia-

 

Настоящата учебната 2020/2021 година в ПМГ приключва с интересни занимания.
В класната стая на открито ученици правят химични опити с учителя Силвия Георгиева.
В новия "Кът на открито", изграден със средства от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи на Община Кюстендил, ученици играят шах.
В началото ма месец юни направихме анализ на иновацията "Ние и гласът на времето, като проведохме регионален форум - конференция "Ние и гласът на времето"
Готов е и годишникът на ПМГ за учебната 2020/2021 под наслов: "Стъпки заедно".
Равносметката е: трудна, необичайна, но успешна учебна година.

godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik
godi6nik

2020/2021 учебна година е белязана и от проекта „Нашето музикално-акустично пано“. Във връзка с подобряване на акустиката и естетическата атмосфера в кабинета по музика се реализира проект за идейни проекти и реализирация на акустични пана.

Целта е те да заглушат остатъчните реверберационни звуци, които възпрепятстват нормалното провеждане на часовете, както и всички заедно – ученици и учители да създадат приятна естетическа и акустична атмосфера в кабинета по музика.
По идея на Светлин Кирилов – учител по музика, всеки клас имаше за задача да подготви по няколко проекта на музикална тематика. От тях чрез гласуване се избраха проектите победители, които бяха нарисувани на акустичните табла. В инициативата се включиха общо 40 ученика с 45 проекта. От тях чрез гласуване бяха избрани 23 проекта, които дадоха основа за реализирането на целият проект. Паната са изрисувани от учениците от клуба по рисуване с преподавател Детелина Тихолова, като на базата на предложените проекти, те доразвиха идеите и дадоха своето естетическо и творческо виждане за реализацията на проекта.
Като финална част от дейностите учениците се включиха в събитие по НП „Иновации в действие“ и рисуваха на тема STE(A)M върху тениски, заедно с гостуващи ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Кюстендил.
Представяме ви изрисуваните и монтирани акустични табла.

   

pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-
pana-

В началото на месец март 2021 Посолството на Република България в Ирландия обяви конкурс за Наградата на посланика на Република България в Ирландия, инициирана от посланик Гергана Караджова през 2021 г. Наградата е насочена към младите хора и се присъжда и връчва от Посланика по случай 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура. Темата на 2021 г. е: „България и Европа: традиции и бъдеще.“
Форматът на конкурса предвижда създаване на творчески проект, който да използва както литературни похвати (разказ, есе, стихотворение), така и художествени похвати (рисунка, колаж, мултимедиен проект). Призовото място е за Мария Петрова и Славея Антонова от XII а клас, като те получиха отличителна диплома и плакет за проекта им „Отвъд символите“. Научен ръководител на учениците е Биляна Йорданова, старши учител по информатика и ИТ.

Честити награди!

priz-
priz-
priz-
priz-
priz-