Open menu

Новини

 На 19.04.2024г. ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ отбеляза своя 50-годишен юбилей с тържествен концерт в залата на Драматичен театър – Кюстендил. Събитието уважиха представители на областна и общинска администрация - Кюстендил, експерти от МОН и РУО, членове на Училищното настоятелство и Обществения съвет, директори на училища, учители, ученици и приятели на учебното заведение.

 Празничната вечер се превърна в тържество на знанието, на вътрешната увереност и сила, на мъдростта и опита. 

 Специални гости на юбилейния концерт бяха Александра Борисова, професор Румяна Папанчева, д-р Лъчезар Станчев, д-р Даниел Велинов. Всички те са част от общността на ПМГ. 

 В празничния концерт участваха: Александра Борисова; Младежки танцов състав към Представителен фолклорен ансамбъл „Родолюбие“, с ученици от ПМГ- представители на клуб „Пъстра черга“; инструментален състав  „Р&R“; Даяна Димитрова с треньор г-жа Валя Машова, група Фюжън и група Дъ Ласт Момент. 

 На 23.04.2024 г. се проведе зоналният етап  на Ученически игри, където отборът на ПМГ "Проф.Ем.Иванов " се класира на първо място и ще участва на финалните състезания в Разград .Пожелаваме му успех и достойно представяне. Отборът убедително надви отборите на Етрополе, Радомир и Разлог . 

 Състав: 
Божидара Стоянова, Габриела Борисова, Адел Каменова, Димитрия Базовичка, Дария Радославова, Мария Панова, Таня Янкова, Божидара Григорова, Божидара Абаджиева, Рая Пенева 
 
 

 Уважаеми ученици и родители!

 Имаме удоволствието да Ви поканим да споделите с нас тържественото отбелязване на Деня на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – град Кюстендил. Събитието ще се състои на 25 април 2024 година от 10:00 часа в ПМГ /Конферентна зала/.

pmg plakat blue

  Ученичките Божидара Златанова и Зара Павлова от 9г и Жени Димитрова и Златина  Веселинова от 11 г, профил Природни науки, които работят по проект „PLAY JET – Младежи за справедлив преход“ на Junior Achievement България, спечелиха участие в младежка консултация в град София на тема "Климат и околна среда", по повод Деня на Земята – 22 април, организирана от UNICEF Bulgaria и JA Bulgaria, съвместно с посолството на Кралство Нидерландия. 

  Целта на младежката дискусия е да се чуят идеите и перспективите на младите хора и да се предостави информация за застъпничество, промени в политиките и решенията, свързани с околната среда и изменението на климата, включително предстоящата среща по климата в края на 2024 година, както и да се започне диалог между младите хора за тяхната информираност и роля по въпросите за климатичните промени и опазването на околната среда.

  Участието си във форума ученичките от ПМГ-Кюстендил спечелиха с мотивирани есета на тема „Аз и климатът – какво общо имаме“, с които впечатлиха силно представителите на UNICEF Bulgaria и JA Bulgaria. 

  Събитието започна с кратка работна среща на младежи от Кюстендил, Радомир, Стара Загора, София и други градове от страната в офиса на Junior Achievement България, която продължи в представителството на UNICEF Bulgaria. В резиденцията на Кралство Нидерландия негово превъзходителство г-н Симон ван дер Бург, посланик на Кралство Нидерландия, посрещна и лично приветства участниците. Младежите работиха по екипи, в изключително толерантна и партньорска среда обсъдиха проблеми, свързани с климата и състоянието на околната среда. Ученичките на ПМГ “Проф. Ем. Иванов” бяха активни партнъори в своите екипи и впечатлиха със знания и креативни идеи по темата. На срещата присъства народен представител, който ще запознае Народното събрание с изводите, резултатите и препоръките, които направиха участниците в дискусията. Резултатите от проведената дискусия ще бъдат споделени с представители на  представителната власт и гражданския сектор.

 

  На 17.04.2024 г. учениците от Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ участваха в кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, с цел да повишат и насърчат интереса на децата към четенето и книгите.

  Инициативата беше проведена, като учениците от ПМГ посетиха НУ „Св. Климент Охридски“ и споделиха с по-малките читатели откъси от любимите си детски книги, как им помагат те и каква роля играят книгите в живота им.

 DesignPack е уникално в областта си състезание, организирано от ПГАТ „Цанко Церковски“, Химикотехнологичния и металургичен университет и УНИПАК АД.

 В първи етап „Лого“ от 340 участници в десетката са двама ученици от ПМГ:

АНГЕЛИНА ЦВЕТАНОВА – 9. в клас – IV място

ЕМИЛИ АСЕНОВ – 11. в клас – X място  

 Във втори етап - направление: „Дизайн на опаковка“ от 239 участници  в десетката са четирима ученици от ПМГ:

ЕЛИЗАБЕТ ЯНЕВА – 11. в клас – V място

ЕМИЛИ АСЕНОВ – 11. в клас – VI място

БЕЛОСЛАВА ВЛАДИМИРОВА – 11. в клас – VI място

БОРИСЛАВА КОЛАРСКА 11. в – VII място

 В трети етап – направление: „Предпечатна подготовка и електронен монтаж на примерен дизайн на опаковка“ от 100 участници в челната тройка има двама ученици от ПМГ:

ЕМИЛИ АСЕНОВ– 11. в клас - III място

и СТРАТИМИРА БОЯНОВА – 11. в клас - III място

 От 3. до 7. април 2024 г. в творческата база на НЧ „Пробуждане 2020”, село Смоличано, община Невестино, се проведе Третият младежки художествен пленер „Ухание на пролет“.

  В него взеха участие ученици от:

 -професионалната паралелка  „Компютърен график“ при   ПМГ„Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил – 8., 9. и 10. клас.

 -специалност „Рекламна графика“ при НУИ „Панайот Пипков“, гр.Плевен -8. и 9. клас . 

 Смяната на  средата провокира градските деца сред природата, далеч от шума и суетата, където имат възможност да развият своя творчески потенциал. Тази среда откриха  в село Смоличано - едно малко погранично село в област Кюстендил, където времето е спряло и никой не бърза за никъде. Тук, в творческата база на НЧ „Пробуждане 2020”, те рисуваха и  твориха заедно, под ръководството на своите учители.

 Задачата на пленера беше, участниците да хванат мигове от пролетта в рисунките си. Да изобразят в цветове емоциите си и да рисуват наволя! 

 18 млади художницци сътвориха над 70 творби!

  Художествени ръководители на групата са:

-Детелина Тихолова-  художник и учител по изобразително изкуство в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил.

-Любомир Минчев  -художник и учител по рекламна графика  в НУИ „Панайот Пипков“, гр Плевен.

 

  На 14.04.2024 г. в ХГ“Вл.Димитров – Майстора“ се проведе събитието „Ухание на пролет с джаз и поезия“, което включи:

-откриване на изложба с творби от Третия младежки пленер "Ухание на пролет" 

-музикални изпълнения от майсторския клас на Михаил Йосифов

-представяне на последната стихосбирка на Владимир Левчев

  Младите художници бяха поздравени от Владимир Шунев - председател на групата на кюстендилските художници, и Виолета Атанасова - журналист.

  На събитието присъстваха много гости, между които кметът инж. Огнян Атанасов и зам. кметът Кристиян Иванчов.

 Дванадесетокласничката Виктория Димитрова е отново с призово място от Националната олимпиада по английски език, проведена на 23.03.2024 г. в гр. София. Тя се зае трето място сред седемнадесет класирани за националния кръг дванадесетокласници, с две точки по- малко от класиралия се на първо място.

   Поздравления за Вики!

viktorya ae