Open menu

От 10 до 25 октомври 2020 г. се проведе „Европейска седмица на програмирането” (EU Code Week) - инициатива, насочена към отбелязване важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. Седмицата на програмирането 2020 има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност за всички по забавен и развлекателен начин.
За четвърта поредна година ПМГ "Проф. Емануил Иванов" отбелязва EU Code Week като подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите. Училището ни проведе три онлайн събития, насочени към дигиталната грамотност, роботиката и програмирането.
На 13 октомври 2020 г. проведохме онлайн събитие „Момичетата програмират“, като на него бяха представени статии, видеа и информация за известни жени, свързани с ИТ сферата.
На 16 октомври 2020 г. реализирахме виртуална работилница по роботика за учениците от 8 клас на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" гр. Кюстендил. От учители и ученици от двата отбора по роботика в училището бяха представени различни роботи - как работят, как се програмират, как се изпълняват мисии. Закупихме два комплекта с възможност за бързо и лесно конструиране за въвеждане в света на роботиката и електрониката. В комплекта е включена подробна инструкция за конструиране и кодиране. Те бяха демонстрирани по време на работилницата.
На 20 октомври 2020 г проведохме семинар „Дигитална креативност“
Д-р Милена Крумова от EduTechFlag вече две поредни години участва в наши инициативи, свързани с Code Week. Тя има интереси и в областта на STEM образованието. Тя проведе семинар на тема „Дигитален хоризонт: 3К КОДИРАНЕ, КРЕАТИВНОСТ, КИНЕСТЕТИК“ за учениците от 8 до 12 клас, като ще застъпи теми като: Какво е общото между информацията и движението? Има ли връзка при кодирането и кинестетик практиките? Как да сме по-креативни в създаването на код (Python; Java; JavaScript; C#; PHP; C/C++; R; Objective-C)? Учениците ще получат менторска подкрепа за изготвяне на техен проект.
В събитията ни се включиха над 120 ученици и 10 учителя.
Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-