Open menu

В началото на учебната 2021/2022 година в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ с проект по НП „ Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ бе създаден клуб „Родолюбие“. Той организира и разгърна дейността си около програма, съдържаща конкретни мероприятия. Финален щрих в нея бе тържественото отбелязване на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Събитието се състоя на 5.05.2022г. в Конферентната зала на ПМГ в присъствието на членове на ръководството на училището ( г-жа Дърманска, г-жа Владимирова, г-жа Йорданова), учители и ученици от 5., 6. и 9. клас, родители.
Специален гост на събитието бе подполковник Димитър Димитров, началник на Военно окръжие II степен – гр. Кюстендил. В обръщението му към аудиторията прозвуча приветствие по повод 6-ти май, с препратка към историята на празника и патриотичното възпитание на подрастващите.
В самота начало на историко – литературната програма градусът на настроението се вдигна от емоционалното изпълнение на група петокласници, които изпяха „Край Босфора шум се вдига“.

В представянето последваха кратка информация за създаването на Българската армия и за отбелязването на празника й във времето, презентации за героичните сражения на Българската армия в ПСВ и за живота и делото на ген. Никола Жеков, прозвучаха въздействащите върху всяка българска душа бойни маршове „Шуми Марица“ и „Велик е нашият войник“, съпроводени с архивни кадри от времена на войни и паради, както и фрагменти от вълнуващи Вазови и Дебелянови творби.
Финален завършек на работата на клуб „Родолюбие“ бе поднасянето на цветя на паметника на загиналите кюстендилци в годините на ВСВ, реализирано в самия Ден на храбростта и празник на Българската армия – 6-ти май, когато подполковник Димитров връчи на учениците и учителите от клуба Поздравителен адрес, който придаде още по-голяма тържественост на деня и осмисли положените в работата усилия.
Ръководителите на клуб „Родолюбие“ изказват своята искрена благодарност към всички участници за старанието, отзивчивостта и отговорността, засвидетелствани в проучванията, търсенията и финализирането на поставените задачи.

rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-