Божидар Илиев, ученик от ПМГ „ Проф. Емануил Иванов“, покорява върхове в планинското колоездене

Божидар Илиев е ученик от IX в клас в ПМГ-Кюстендил. Той е член на Колоездачен клуб "Хоталич-Севлиево", в който постига много успехи в национален и международен план. Неговата дисциплина в колоезденето се казва DOWNHILL (спускане). Това е дисциплина, която се провежда в планински региони и представлява спускане през пресечен терен с естествени и изкуствени препятствия, по определен маршрут за време. Това е екстремен спорт и изисква конкретно техническо оборудване и специална подготовка. Треньори на Божидар са едни от най-добрите в България.
Най-важните състезания от национален мащаб, в които е участвал са ДЛОШ (Държавен и Личен Отборен Шампионат) и кръговете за купата ''vivacom downhill series''. За сезон 2020 г. в националния шампионат и в сериите, Божидар се класира на второ място. В международен мащаб най-доброто му представяне е в Maribor-Словения, проведено на 05.08.2021 г., което е 3-ти кръг от Европейската купа на IXS. На него младият шампион се класира на 5-то място на финали.И с това огромно постижение дава заявка ,че няма невъзможни неща и по-големите успехи предстоят.

В края на сезон 2021 г. Божидар реши да пробва силите си в друга дисциплина в колоезденето- ЕНДУРО. В тази дисциплина има и елементи на изкачване чрез въртене.Единият от стръмните преходи, които трябва да извърти на собствен ход е 20 километра и там се класира на първо място.

Честито!

velo-
velo-
velo-
velo-
velo-
velo-