Журналисти в училище

Как да разпознаваме фалшивите новини? Как журналистите избират темите, по които работят? Как се прави репортаж? Какво е да си журналист в България?

Тези и още много други въпроси коментираха учениците от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил, на среща през месец юни 2019 година с журналистите Мария Савкова и Мария Чернева.
Срещата им бе част от инициативата „Журналисти в училище“, която цели да повиши медийната грамотност сред подрастващите.

Тема на разговора бяха фалшивите новини, вредата от тях и ненужната наивност на потребителите. Учениците се запознаха с конкретни примери и получиха съвети как да се предпазват от подвеждащите вести.

Срещата стартира с образователния филм „Фалшивите новини и как да ги разпознаваме“, представен от учениците от клуб „Училищна телевизия PMG TV” към училището. Благодарение на него и на последващия разговор с гостуващите журналисти, учениците придобиха умения да идентифицират фалшивите новини, но и знания – как се проверява една новина дали е фалшива.

Изборът на училищата, които са включени в инициативата става на конкурсен принцип по следните критерии: мотивация, проявен интерес от страна на учениците и планиране на дейностите им.
„Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Партньори на инициативата са: OFFNews.bg, mediapool.bg, БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air и BIT.

 

novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-
novini-