Петокласници програмират в библиотеката с роботи Финч

ПМГ „Проф. Емауил Иванов“ и Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" заедно отбелязват Европейската седмица на програмирането.

 Регионалната библиотека "Ем. Попдимитров" в Кюстендил съвместно с учителите по компютърни науки от ПМГ гр. Кюстендил организираха събитието „Забавно програмиране“, в отдел "Технически науки" на библиотеката на 10 октомври 2018 г. Проявата е в рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането (6 - 21 октомври). Участници бяха учениците от петите класове на училището.
Роботите са предоставени от Посолството на САЩ в България и фондация "Глобални библиотеки-България" с цел библиотеката да помогне на много деца да направят своите първи стъпки в роботиката по един интересен и забавен начин, каза директорът на библиотеката София Пейчева.
Финч е нов робот за обучение по компютърно моделиране и информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на езици за програмиране. Той е насочен предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тинейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения, допълниха от регионалната библиотека. Учениците се запознаха с micro:bit устройство и идеята на визуалното програмиране.

 
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-
finch-