Open menu

Мартин Петров от VI б клас е участник в тренировъчната програма за ученици SPACE CAMP TURKEY 2022.
Space Camp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир, Турция. Създаден през 2000 г., той е един от двата функциониращи към момента космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Той е и единственият такъв учебно-тренировъчен лагер за Европа, Близкия Изток и Азия.
Програмите са предназначени за деца и младежи на възраст от 11 до 15 години с интереси в областта на STEM, а занятията включват физика и астрономия, математика, космически технологии, биология и други науки. Космическият център провежда едноседмични обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали десетки хиляди участници.
Space Camp е едно уникално образователно и интеркултурно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в STEM областите, както и изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки. В рамките на една седмица деца и младежи от цял свят биват обучавани на технологии, открития и нововъведения от света на космическите пътувания, също науките термодинамика, роботика, астрономия, астрофизика, биология и други. Чрез интерактивни симулации, пречупени през призмата на космоса, младежите получават ценни уроци не само по наука, но и за работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда, съобразена с учебната им програма. Лагерът се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители специалисти. След успешно участие младежите получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
До 2021 година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 1000 младежи от България. През 2022 участваха 160 български ученици на възраст между 11 и 15 години. Сред тях е и Мартин Петров, който получи частична стипендия от Център за творческо обучение след участие в конкурс с есе на тема „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос“. Мартин участва в лагера в гр. Измир, Турция в периода 26 юни – 3 юли 2022 г., с което постави „космическо“ начало на лятната си ваканция.
Представяме ви моменти от лагера, а на Марти пожелаваме да не спира да изучава всеобхватна Вселена:

k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-
k-centar-