Новини

Ванеса Фудулска от 10 а клас е с два поредни отлични резултата в състезания по математика, проведени през месеците октомври и ноември 2021 година.
Тя се класира за финала на Leibniz International Math Olympiad Challenge(LIMOC) - престижна международна олимпиада по математика за ученици от 7 до 12 клас, водеща началото си от Индонезия. Провежда се в две възрастови групи – от 7-ми до 9-ти и от 10-ти до 12-ти клас в два кръга – квалификация и финал. Квалификацията се проведе на 20 ноември 2021 година  и се състоеше в решаването на 20 задачи на английски език за 120 минути. За финала се класират учениците постигнали резултат по-висок от средно аритметичния на всички участници. В квалификацията участваха 150 ученици от 26 държави. Ванеса се класира за финала от трета позиция с 81 от 100 точки.
Второто състезание е математическият турнир „Черноризец Храбър“, провеждан по случай Деня на народните будители, иницииран от Института по математика и информатика при БАН, където тя е с трети резултат в нейната възрастова група.

Честити награди!

Пожелаваме още много победи!

Божидар Илиев е ученик от IX в клас в ПМГ-Кюстендил. Той е член на Колоездачен клуб "Хоталич-Севлиево", в който постига много успехи в национален и международен план. Неговата дисциплина в колоезденето се казва DOWNHILL (спускане). Това е дисциплина, която се провежда в планински региони и представлява спускане през пресечен терен с естествени и изкуствени препятствия, по определен маршрут за време. Това е екстремен спорт и изисква конкретно техническо оборудване и специална подготовка. Треньори на Божидар са едни от най-добрите в България.
Най-важните състезания от национален мащаб, в които е участвал са ДЛОШ (Държавен и Личен Отборен Шампионат) и кръговете за купата ''vivacom downhill series''. За сезон 2020 г. в националния шампионат и в сериите, Божидар се класира на второ място. В международен мащаб най-доброто му представяне е в Maribor-Словения, проведено на 05.08.2021 г., което е 3-ти кръг от Европейската купа на IXS. На него младият шампион се класира на 5-то място на финали.И с това огромно постижение дава заявка ,че няма невъзможни неща и по-големите успехи предстоят.

В края на сезон 2021 г. Божидар реши да пробва силите си в друга дисциплина в колоезденето- ЕНДУРО. В тази дисциплина има и елементи на изкачване чрез въртене.Единият от стръмните преходи, които трябва да извърти на собствен ход е 20 километра и там се класира на първо място.

Честито!

velo-
velo-
velo-
velo-
velo-
velo-

За втора поредна година Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница организираха: Областен конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021“, като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2021 / 2022 г.
Ученици от ПМГ са отличени в Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021“
Целите на конкурса са: да поддържа вярата в правдата и справедливостта в съвременните български ученици; да повишават тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България; да формира правна грамотност и култура.
На официална церемония в Съдебната палата в Кюстендил председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова и председателят на Районен съд – Кюстендил, съдия Мая Миленкова наградиха нашите ученици:
В раздел „Изобразително изкуство“- Мирела Кенова, X клас-1 място; Елена Деянова XI клас-2 място.
В раздел „Литературно творчество“- -Александра Умленска, XI клас-1 място; Калоян Димитров, XII клас-2 място.
Честито!
Най- добрите творби са подредени в изложба в Съдебната палата в Кюстендил. Картините могат да бъдат откупени с благотворителна цел, като събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на дете в нужда. А отличените творби от раздел „Литературно творчество“ ще могат да се прочетат на фейсбук страницата на Кюстендилски съдебен район.

sad-
sad-
sad-
sad-
sad-
sad-
sad-
sad-
sad-
sad-

На 11 ноември 2021 г. в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ се проведе „Празник на науката и творчеството“. Три отбора от ученици на IX а клас и техните учители представиха продуктите и знанията, които са придобили, работейки и използвайки ресурси, които пилотно се прилагат по проект „Умения за иновации“ на Intel и Център за творческо обучение. Фокусът е върху трансформиране на начина, по който технологията се използва в образованието. Целта е учители и ученици да разгърнат пълния си потенциал, като се насърчава аналитичното мислене и по този начин се изграждат уменията за технологично вдъхновено бъдеще.

Първият отбор с капитан Божидар Петров представи изготвени проекти и анализи по темата „Математика на пандемиите“. Вторият отбор с капитан Ивелина Коцева представи изключително интересно темата „Замърсяване на водите“. Третият отбор с капитан Ивайла Павлова чрез темата „Орбитална симулация“ ни пренесе в космическото пространство.

Целта на училището е да прилага разнообразни форми за утвърждаване на устойчив модел за активни общности, привличане на младите хора за работа в различните пространства на училището, засилване на интереса им към ученето и четенето, повишаване на грамотността, развиване на въображението им, промяна в начина им на мислене, осмисляне на свободното им време и др. Успешното формиране на активна гражданска култура е гаранция за формирането на устойчиво местно развитие.

Това е първото събитие от поредица дейности, които се реализират с помощта на Община Кюстендил по приоритетна област: „Изграждане на капацитет за промяна в Община Кюстендил“.

auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-
auo-2021-11-

В есения кръг на турнира „Математика без граници“ взеха участие ученици от 23 страни:
Австралия, Азербайджан, Армения, България, Виетнам, Естония, Индонезия, Казахстан, Канада, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Тайван, Турция, Узбекистан, Филипините, Хонг Конг и Черна гора.
Учениците от нашето училище ежегодно участват в турнира. В състезателния ден 67 ученици се потопиха за пореден път в магията на математиката. Представянето им е много успешно – спечелени са 16 медала. Медалистите, спомогнали за утвърждаване на олимпийския дух в състезанието и успешно представили училището ни - ПМГ “Проф. Емануил Иванов“
Това са:

Честито на победителите!
Поздравления за тях и техните преподаватели!
С пожелания за още много бъдещи успехи!!!

Жителите и гостите на Кюстендил, скоро ще имат възможността да усетят слънчевото настроение на четирите млади художнички от клуб „Рисуване“, при ПМГ „Проф.Ем.Иванов“ . Моника Станкова, Йоанна Кискимова, Елена Деянова и Мирела Кенова, ръководени от Детелина Тихолова, умело вплетоха всички символи на изкуството в едно!

Инициативата (реализираща се през месец ноември 2021 година) е част от проект "Арт пространство - надграждащо благоустрояване на зона пред Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", финансиран по Общински фонд за подкрепа на местни инициативи.

proekt-
proekt-
proekt-
proekt-

Kлуб „Родолюбие“, в който участват ученици от 9., 10. и 12. клас на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, направи първата си среща на 05.11.2021 г. С предвидените дейности, заложени в програмата на клуба, се цели:
• Изграждане и поддържане на училищни традиции, свързани с патриотичното възпитание
• Формиране на граждански ангажирани личности, приобщени към ценностите на демократичното общество
• Осмисляне на свободното време на учениците със занимания по интереси, подпомагащи интелектуалното, духовното и нравственото им израстване
• Засилване на интереса към историята, традициите и постиженията на Българската армия
Една от важните задачи на българското образование е да спомага за изграждането на стабилна ценностна система у подрастващите, в която патриотизмът и родолюбието заемат особено място. В тази посока е начертана и програмата за работата на клуб „Родолюбие“, който се сформира и ще работи по проект подкрепен от национална програма на МОН и на Министерството на отбраната - „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.
Ръководителите на клуб „Родолюбие“ в ПМГ – Жасмина Мицова, Теодора Дамянова и Албена Джонева – пожелават здраве и вдъхновение в творческите търсения и проучвания на ангажираните в работата по проекта млади хора!

rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-

От 9 до 24 октомври 2021 г. се проведе „Европейска седмица на програмирането” (EU Code Week) - инициатива, насочена към отбелязване важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. Седмицата на програмирането 2021 има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност за всички по забавен и развлекателен начин.
За поредна година ПМГ "Проф. Емануил Иванов" отбелязва EU Code Week като подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите. Училището ни проведе три онлайн събития, насочени към дигиталната грамотност, роботиката и гейминг концепциите.
На 14 октомври 2021 г. проведохме онлайн събитие „Момичетата програмират“, като на него бяха представени примери и задачи по програмиране, като участниците решаваха задачи и имаха възможност да си спечелят награди. На 21 октомври 2021 г. реализирахме виртуална работилница по роботика за учениците от 5 клас на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" гр. Кюстендил. Янислав Боцев, представител на клубовете по роботика представи различни роботи - как работят, как се програмират, как се изпълняват мисии. На 27 октомври 2021 г. проведохме семинар „Геминг концепции“ с гост лектор Иван Кинчев, като той застъпи теми, свързани с гейминг концепциите и е-спортовете. School Esports League (SEL) предоставя възможност на всички ученици да използват електронните спортове като платформа за придобиване на важни умения за комуникация, колаборация и решаване на проблеми, необходими за кариерно и личностно развитие.

Ние свързваме ученето и играта в и извън класната стая, за да създадем иновативна учебна среда в българските училища, която да стимулира учениците чрез техния интерес към електронните спортове.
В онлайн събитията ни се включиха над 120 ученици и 10 учители.
Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

e-sedmica-
e-sedmica-
e-sedmica-
e-sedmica-
e-sedmica-