Новини

На 19 май 2022 година ученици, учители и родители тържествено отбелязаха Деня на ПМГ пред Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”.
Гости на събитието бяха г-н Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, г-н Светослав Василев – зам.-кмет на община Кюстендил, г-жа Мая Стойчева – началник на РУО-Кюстендил, г-жа Стоянова и г-жа Атанасова, експерти в РУО-Кюстендил, г-н Иван Андонов – председател на Училищното настоятелство на ПМГ и председател на читалище „Братство”, г-жа Нели Петкова – директор на дирекция „КОМДСТ” в община Кюстендил.
С много усмивки и положителни емоции учениците получиха своите плакети и грамоти – за първенци на випуските, ученици, класирани на призови места на национални олимпиади и състезания и ученици с принос към общността.
Директорът на училището – г-жа Елена Стоилова, приветства знанието, амбицията, упоритостта и вдъхновяващите усилия на успелите ученици на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“. Тя награди Калоян Димитров, ученик от 12 а клас – лауреат на Националната олимпиада по английски език и с присъдена президентска стипендия на Американския университет.
Калоян Средов, представител на Американския университет за България и възпитаник на ПМГ-Кюстендил, връчи на Ани Ковачева, ученичка от 12 г клас, Гражданския почетен медал на Американския университет в България.
Г-жа Детелина Тихолова – учител по изобразително изкуство, представи част от изложбата от компютърни рисунки и рисунки с акрилни бои на своите ученици.
На сцената пред Художествената галерия беше представен и още един успешен екип – екипът от учениците Миротворци и учителите, които работиха съвместно с тях през тази учебна година за реализиране на идеите на ПМГ-Кюстендил за изграждане на сигурна училищна среда, сплотена общност и подкрепа на личността. Г-жа Лилия Механджийска, която е координатор на екипа, връчи плакети на учениците, които инвестираха от свободното си време, за да работят в полза на училищната общност и развиха успешно идеите на ученическото самоуправление.
Музикални поздрави към всички присъстващи отправиха учениците Даяна Дамянова от 10 а клас с песента „Песента на щурците“ и Любомира Симеонова от 8 а клас с песента „Заветът на Аспарух“.
Честит празник на общност ПМГ!

den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-
den-pmg-

На 19 май 2022 г. в София - Хотел "Балкан" Синдикатът на българските учители проведе заключителния етап на XXV национален конкурс „Учител на годината“, в които бяха номинирани над 90 учители и директори в десет направления: Предучилищно възпитание и подготовка; Начално образование; Хуманитарно; Природо-математическо; Изкуства и спорт; Професионално образование; Директори и помощник-директори; Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници; Млади учители; Учители-наставници.

Сред учителите - носители на Специалната награда на председателя на СБУ, в Хуманитарното направление на конкурса, беше отличена и г-жа Елеонора Ершова - учител по География и икономика и по Гражданско образование в ПМГ "Проф.Емануил Иванов/ - гр.Кюстендил.

В тържествената церемония по награждаването на най-достойните учители на България взеха участие д.ик.н. Янка Такева , председател на СБУ, акад. Николай Денков , министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова , кмет на Столичната община, Мария Гайдарова , зам.-министър на образованието и науката, Иван Кръстев , зам.-министър на труда и социалната политика, проф. Тодор Танев , министър на образованието и науката (2014-2016), проф. д-р Владимир Анасов , министър на образованието и науката (2001-2003), представители на партньори на Синдиката: Даниела Алексиева-Стоянова , вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), д-р Елеонора Лилова , председател на Държавната агенция за закрила на детето, проф. д-р Димитър Димитров , ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), проф. д-р Юлия Добрева , зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, проф. дфн Димитър Веселинов , директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите (ДИУУ) към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Димитър Асенов , директор на Националния център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към МОН, началници на регионални управления на образованието, изявени представители на академичните среди, и др.

Поздравителни адреси до СБУ по повод 25-тото издание на националния конкурс изпратиха Кирил Петков , министър-председател на Р България, Румен Радев , президент на Р България, Ирена Анастасова , председател на Комисията по образованието и науката в 47. Народно събрание на Р България, проф. д-р Димитър Димитров , ректор на УНСС, д-р Ваня Кастрева , началник на РУО-София-град, Даниела Алексиева-Стоянова , вицепрезидент на КНСБ, и много други.

Честита награда на Елеонора Ершова!

etap-
etap-
etap-
etap-
etap-
etap-
etap-
etap-

Младите художници от ПМГ за пореден път доказаха своя талант в компютърното рисуване. Учениците участваха в три конкурса и спечелиха престижни награди. Техен ръководител е Детелина Тихолова-учител по изобразително изкуство.
В XII международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – гр. Хасково
участваха 344 рисунки, 296 колажа и 105 творби от чужбина. Класирани:
-Елисия Благоева, 8 кл. 14г. - Сребърен медал
-Мирела Кенова, 9 кл. 17г. - Сребърен медал
-Рая Славова, 9 кл. 16 г. - Бронзов медал

В НК за компютърна рисунка "Детство мое -реално и вълшебно" гр. Ловеч
участваха 152 компютърни рисунки. Класирани:
-Мирела Кенова, 10 кл.- 1-во място

В XVII национален конкурс за рисунка-дигитална живопис и графика „Моята България“ -гр.Добрич
участваха 87 компютърни творби. Мирела Кенова от 10 клас спечели поощрителна награда.

 

 

konkursi-
konkursi-
konkursi-
konkursi-
konkursi-

На 12 май 2022 г. в двора на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“-Кюстендил се проведе церемония по изпращане на зрелостниците и предаване на училищното знаме.
Церемонията бе открита с предаване на знамето на училището. Знаменосците от випуск 2023 – Виктор Илиев, Симона Петрова и Йоана Стойкова, обещаха да го пазят чисто и неопетнено.

 

Директорът на ПМГ-Кюстендил г-жа Елена Стоилова пожела на зрелостниците успех на държавните зрелостни изпити и попътен вятър.
Учениците от 11 клас поднесоха на завършващите ученици символични подаръци с послания.
На добър час скъпи ученици!

vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-
vipusk-

 

Симона Георгиева от 12ти клас на ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ гр. Кюстендил за пореден път доказа, че е личност с разностранни интереси. През месец април тя участва в исторически конкурс, организиран от Русенския университет „Ангел Кънчев“ на тема „Зората на човешката цивилизация“.
Симона се класира и на престижното Първо място с проучване, което представи чрез презентация в тематично направление за ученици от X - XII клас – „Антични библиотеки“, високо оценено от журито.
Преподавател по история и ментор на ученичката е г-жа Жасмина Мицова.
Поздравления за Симона и пожелания за следващи високи постижения!

На 11 май 2022 г. в нашето училище имахме удоволствието да посрещнем Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Наши гости бяха кюстендилецът инж. Калин Крумов, доц. д-р Ирена Михайлова – ръководител на Централна научноизследователска лаборатория, и други уважавани преподаватели от катедра Технология на силикатите към ХТМУ.
Пред учениците от профил Природни науки от 10 г и 11 в клас бяха представени възможностите за кандидатстване в университета, за безплатно обучение, учебната и спортната база, възможностите за стаж и реализация на студентите, както и специалностите, които предлага катедра Технология на силикатите – Технология на стъклото, керамиката и свързващите вещества; Инженерни материали и материалознание; Биоматериали за приложения в медицината.
Гостите от ХТМУ-София успяха да разгледат нашето училище и високо оцениха кабинетите и лабораториите в корпуса по природни науки.
Сътрудничеството между ХТМУ-София и ПМГ-Кюстендил ще продължи и в бъдеще.
Предлагаме ви да се запознаете с представената презентация

hmtu-
hmtu-
hmtu-
hmtu-
hmtu-
hmtu-
hmtu-

ЗА НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИТЕ ЛЮБИТЕЛИ НА ШАХА – НА 5 МАЙ В ПМГ БЕШЕ ОТКРИТ КЛУБ ПО ШАХМАТ

Организатори на Клуба са Йоана Анастасова от 10 а клас и Томи Трънкаров от 8 а клас. На официалното откриване присъстваха ученици и учители, които са любители на тази игра.
Организаторите бяха подготвили въпроси и изненади за всички в залата. Накрая се проведоха турнири между най-запалените шахматисти сред учениците и учителите.
В Клуба по шахмат са поканени всички, които обичат интелектуалните предизвикателства!

klub-
klub-
klub-
klub-
klub-

В началото на учебната 2021/2022 година в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ с проект по НП „ Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ бе създаден клуб „Родолюбие“. Той организира и разгърна дейността си около програма, съдържаща конкретни мероприятия. Финален щрих в нея бе тържественото отбелязване на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Събитието се състоя на 5.05.2022г. в Конферентната зала на ПМГ в присъствието на членове на ръководството на училището ( г-жа Дърманска, г-жа Владимирова, г-жа Йорданова), учители и ученици от 5., 6. и 9. клас, родители.
Специален гост на събитието бе подполковник Димитър Димитров, началник на Военно окръжие II степен – гр. Кюстендил. В обръщението му към аудиторията прозвуча приветствие по повод 6-ти май, с препратка към историята на празника и патриотичното възпитание на подрастващите.
В самота начало на историко – литературната програма градусът на настроението се вдигна от емоционалното изпълнение на група петокласници, които изпяха „Край Босфора шум се вдига“.

В представянето последваха кратка информация за създаването на Българската армия и за отбелязването на празника й във времето, презентации за героичните сражения на Българската армия в ПСВ и за живота и делото на ген. Никола Жеков, прозвучаха въздействащите върху всяка българска душа бойни маршове „Шуми Марица“ и „Велик е нашият войник“, съпроводени с архивни кадри от времена на войни и паради, както и фрагменти от вълнуващи Вазови и Дебелянови творби.
Финален завършек на работата на клуб „Родолюбие“ бе поднасянето на цветя на паметника на загиналите кюстендилци в годините на ВСВ, реализирано в самия Ден на храбростта и празник на Българската армия – 6-ти май, когато подполковник Димитров връчи на учениците и учителите от клуба Поздравителен адрес, който придаде още по-голяма тържественост на деня и осмисли положените в работата усилия.
Ръководителите на клуб „Родолюбие“ изказват своята искрена благодарност към всички участници за старанието, отзивчивостта и отговорността, засвидетелствани в проучванията, търсенията и финализирането на поставените задачи.

rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-
rodolubie-