Новини

На 10 ноември 2020 г. онлайн се проведе Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН.

В направление „Информатика и информационни технологии“ грамота за отлично представяне получи Христо Тодоров от XI б клас с проект на тема: „Физически противникови атаки тип „черна кутия“ с ограничен брой заявки“. Ръководител на Христо е Кристиан Георгиев, Massachusetts Institute of Technology, САЩ.
За своя проект Христо получи и Награда за иновативен принос в дигиталното развитие на сигурността.
Поздравления, Христо, и още много нови успехи!

u4-konf-
u4-konf-
u4-konf-
u4-konf-

Есенният кръг на 8-то издание на турнира „Математика без граници“ е към своя край
Досега в него участваха над 18 200 ученици от 16 страни: Австралия, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Киргистан, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония,Словения, Тайван, Узбекистан и Филипините.

Ученици на ПМГ участват за втора поредна година в него. Те спечелиха 14 медала от участието си в математически турнир " Математика без граници".
Предоставяме Ви писмото, изпратено до ПМГ от организаторите на турнира.

На 13 ноември 2020 г. ученици от специалност „Компютърна графика“ и от клуб „Рисуване“ към ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил, проведоха онлайн среща с илюстраторката Bobbo Andonova. С нея те коментираха етапите, през които преминава един творец, като тя даде ценни съвети на бъдещите илюстратори и графични дизайнери. Учениците задаваха въпроси, свързани с различните стилове на рисуване, програмите които тя използва, за работа й като фрийлансър и обещаха да споделят с нея свои проекти. Bobbo Andonova е възпитаничка на нашето училище.

Може да се запознаете с творбите й в инстаграм bobbo_andonova с 14 800 последователи и канал в youtube с 36 300 последователи - https://www.youtube.com/c/BobboAndonova

Тази инициатива се проведе във връзка с „Европейската седмица на професионалните умения“, която стартира за пета поредна година в целия Европейски съюз от 9 до 13 ноември 2020 г. под мотото „Открий своя талант. Своя път. Своя избор.“

Хората от всички възрасти се насърчават да откриват своите таланти и да развиват уменията си в съответствие с потребностите на пазара на труда чрез професионално образование и обучение (ПОО) — важен сектор за икономическото и социалното възстановяване в контекста на COVID-19.

pr-opit-
pr-opit-
pr-opit-
pr-opit-
pr-opit-
pr-opit-
pr-opit-

През учебната 2020/2021 година в ПМГ се реализира спечелен проект по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА  „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ, АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ“, за родители и ученици от 5б, 6а и 7а класове
С проекта целим:
Да приобщим родителите към компетентностния подход в образованието на децата им, който е заложен във визията на гимназията за развитието на подкрепяща и приобщаваща среда, грижа за психо-емоционалния климат и култура - за образование, отговорящо на съвременните условия.
Да си партнираме с родителите по темите за емоционалната и социалната компетентност на техните деца.
Да дискутираме със семействата уменията на хората в 21 век и да адаптираме обучението към новите реалности.
Да подпомагаме родителите да развиват по-хармонични взаимоотношения с децата си.
Родителите да се опознаят взаимно, да си имат доверие, да работят по-добре с учителя, а самият учител да се доближи максимално до тях и да могат да си сътрудничат.

От 10 до 25 октомври 2020 г. се проведе „Европейска седмица на програмирането” (EU Code Week) - инициатива, насочена към отбелязване важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. Седмицата на програмирането 2020 има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност за всички по забавен и развлекателен начин.
За четвърта поредна година ПМГ "Проф. Емануил Иванов" отбелязва EU Code Week като подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите. Училището ни проведе три онлайн събития, насочени към дигиталната грамотност, роботиката и програмирането.
На 13 октомври 2020 г. проведохме онлайн събитие „Момичетата програмират“, като на него бяха представени статии, видеа и информация за известни жени, свързани с ИТ сферата.
На 16 октомври 2020 г. реализирахме виртуална работилница по роботика за учениците от 8 клас на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" гр. Кюстендил. От учители и ученици от двата отбора по роботика в училището бяха представени различни роботи - как работят, как се програмират, как се изпълняват мисии. Закупихме два комплекта с възможност за бързо и лесно конструиране за въвеждане в света на роботиката и електрониката. В комплекта е включена подробна инструкция за конструиране и кодиране. Те бяха демонстрирани по време на работилницата.
На 20 октомври 2020 г проведохме семинар „Дигитална креативност“
Д-р Милена Крумова от EduTechFlag вече две поредни години участва в наши инициативи, свързани с Code Week. Тя има интереси и в областта на STEM образованието. Тя проведе семинар на тема „Дигитален хоризонт: 3К КОДИРАНЕ, КРЕАТИВНОСТ, КИНЕСТЕТИК“ за учениците от 8 до 12 клас, като ще застъпи теми като: Какво е общото между информацията и движението? Има ли връзка при кодирането и кинестетик практиките? Как да сме по-креативни в създаването на код (Python; Java; JavaScript; C#; PHP; C/C++; R; Objective-C)? Учениците ще получат менторска подкрепа за изготвяне на техен проект.
В събитията ни се включиха над 120 ученици и 10 учителя.
Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-
sedmica-

На 22 октомври 2020 се проведе и Robotics Strategy Forum 2020 – хибриден форум по роботика на английски език. Негов организатор е PARA – Professional Association of Robotics and Automation. Главни спонсори на събитието са Festo, FANUC Bulgaria, Schneider Electric България. Събитието се състоя в зала Инкубатор на Sofia Tech Park. На него Александра Умленска от ПМГ "Проф. Емануил Иванов" гр. Кюстендил, Христо Хубенов, Руси Шишманов, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев обсъждаха образователната роботика в България, като споделиха наблюденията си.

От 22 до 24 октомври 2020 г. се проведе международният фестивал за детско и младежко научно творчество „От винта!“.

Представител на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ гр. Кюстендил бе Александра Умленска с нейния проект „The past future bike“ в категория „Транспорт и машиностроене“.
Фестивалът се проведе в сградата на РКИЦ в София. Проектът получи голям интерес от гостите и организаторите на фестивала.

 

 

 

 

festival-
festival-
festival-
festival-
festival-
festival-

На 30 октомври 2020 година в училище пристигнаха нови преносими компютри. С тях се създават още по оптимални предпоставки за преминаване на обучение в електронна среда от разстояние.

Новопристигналата техника е във връзка с изпълнение на З А П О В Е Д № РД09-2925/ 26.10.2020 г. на министъра на МОН (за закупуване на преносими компютри за нуждите на учителите и учениците в училището).

Бързото изпълнение на задачата е в резултат на своевременната реакция и дарителска дейност на двама възпитаници на нашето училище. Това са Димитър Димитров (14 броя лаптопа 2 в 1 - с touch екран на стойност над 18 хиляди лева) и д-р Иво Живков (випуск 2004 година).

Благодарим Ви!

darenie-
darenie-
darenie-
darenie-
darenie-

БТВ - Онлайн уроци

вестник "24 часа" - Бизнесмен, "Достоен българин" дари 14 лаптопа на ...

Банкова сметка на ПМГ “Проф. Емануил Иванов” гр. Кюстендил, на която можете да дарите:

BG63SOMB91303160903400 IВAN SOMBBGSF-BIC ОБЩИНСКА БАНКА-АД

 С енергията  и инициативата на Даниел Шушков от Випуск 2014 на ПМГ се създава Клуб на завършилите ПМГ (ОМГ) – Кюстендил.

Предлагаме Ви да се запознаете с Обръщението на Директора на ПМГ

Скъпи приятели, Ръководство на училището гарантира прозрачност и ефективно разходване на финансовите средства според волята на всеки дарител.