Новини

  През месец ноември в град Габрово се проведе XXI Национално състезание по природни науки и екология – представяне и защита на проекти.

 Състезанието протича на два етапа. Първият етап е постерна изложба, на която всеки член на журито разговаря с авторите на проектите и задава въпроси по различни критерии от регламента на състезанието. Вторият етап е презентиране пред публика. Постерите и презентациите трябва да бъдат оформени съобразно основните изисквания за научен проект и да съдържат представяне на проблема и неговата актуалност, мотивация за избора му, ясно формулирани цели и задачи, получени резултати, изводи.

 Област Кюстендил беше представена от Виктория Георгиева и Йоана Павлова от XI г клас. Техният проект „Крехките пазители на природата“ разглежда важното място на пчелите в природата и причините за тяхното намаляване, т. нар. синдром на разрушената пчелна колония. Както самите участнички споделят, към темата са се насочили, желаейки да повишат информираността на младите хора за приноса на пчелите за оцеляването на човечеството и запазване на планетата, да насърчат ангажираността им в грижата и опазването на този биологичен  вид, да разширят възможностите за практическа дейност, придобиване на интердисциплинарни знания и използване на ИТ в обучението по природни науки. Така искат да мотивират съучениците си да станат активни участници в учебния процес и да инициират включването им в дейности за спасяване на пчелите от изчезване.
В изключителна конкуренция на 23 проекта във възрастовата група VIII – XII клас уважаемото жури с председател доц. д-р Маргарита Кузманова – СУ „Св. Климент Охридски“, почетен председател доц. д-р Стефан Манев – ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и членове, изтъкнати професори и доценти от БАН и  СУ „Св. Климент Охридски“, проектът на Виктория и Йоана получи оценка Мн. добър (5.25), която могат да използват за прием в няколко висши учебни заведения в страната, макар да са в XI клас. И най-ценното за тях е, че натрупаха огромен опит в проектната работа.

 Този успех е още по-радващ, защото в класация, направена от самите участници в състезанието, проектът „Крехките пазители на природата“ спечели приза за проект на публиката. 

 Работата по проекти е работа в екип, затова и участничките благодарят на учениците от V а и V б клас за участието им в беседи и анкетни проучвания по темата, на Иван Кютукчиев и неговите съученици от IX г клас за подкрепата в организацията на постерната изложба, на учителите по биология и ЗО и химия и ООС - Силвия Петрова и Сивия Георгиева.

 На Виктория и Йоана пожелаваме да не спират да се борят за тяхната мисия – намаляването на темпа на изчезване на пчелите, и да привлекат още свои съмишленици към екологосъобразни дейности, откликвайки на техния призив: „Природата ни осигурява всичко, от което имаме нужда. Нека я опазим и съхраним!“

Отборът на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" спечели общинския етап на Ученическите игри по баскетбол /VIII-X клас/. Тимът ни победи с лекота ЕГ "Д-р Петър Берон" с 56:22. В герой за шампионите се превърна Християн Стоянов от 9 г клас, който реализира 35 точки за успеха.

IMG 1260

 На 24 и 25 ноември 2023 г. в гр. София в Интер Експо Център се състоя национална конференция с международно участие под заглавието "Умения за иновации в образованието", организирана от Център за творческо обучение. Програмата включваше пленарни сесии с български и чуждестранни специалисти, работилници, презентации и лекции с фокус върху практически дейности и споделяне на добри практики от България и чужбина. Включиха се над 250 образователни специалисти - учители, директори, педагогически съветници, психолози и други.

 Важна част от конференцията беше връчването на сертификатите на последния випуск трейнъри на Google. Учителите от ПМГ госпожа Десислава Драганова и госпожа Диана Мечкова успешно се справиха с няколкомесечното предизвикателство и бяха сред отличените. Те ще вдъхновяват и подкрепят колегите си в адекватното и функционално ползване на Google инструментите в учебния процес! 

 „Госпожо, днес те имат празник и трябва да се радват, нищо че не победихме“ - така си тръгнаха от празника и „Фермерските игри“ учениците от 10.б клас със своя класен ръководител. Най-голямата награда днес е почерпеният опит и преживяване, тяхната достойна игра и уважение, което проявиха. Нашите ученици мериха сили с отборите на  ПГСС „Свети Климент Охридски“, ЕГ „Д-р Петър Берон“, ПГЛП "Владимир Димитров - Майстора" в специално устроено за игрите фермерско трасе - сортиране на семена, прибиране на картофи и пренасянто им, точно хвърляне, игра с чували и редене на пъзел. Атмосферата беше състезателна и приятна. Учениците ни се представиха отлично, като си тръгнаха с грамота и благодарности за участието им. 

viber image 2023-11-24 18-23-24-

 Станислав Божанков или Станко, така подписва творбите си, отвори вратите на ателието си за част от най-любопитните художници от 11 в клас , професия „Компютърен график“, на които им предстои да работят нови графични техники. Художникът показа свои графични творби, екслибрис  и техните матрици. Учениците задаваха въпроси за предстоящата им конкретна задача по линогравюра.

 Страхотно е когато, учениците отиват при голямото изкуство!

  На 22. 11..2023 г.  се проведе общинският етап на ученически игри по волейбол за девойки и юноши 8-10 .клас. ПМГ "Проф.Ем.Иванов" убедително победи и при девойките, и при юношите ЕГ" Петър Берон" с по 2:0 гейма. И девойките, и юношите на ПМГ" Проф.Ем.Иванов" се класират за областния етап на ученическите игри. 

 Успех и на двата отбора!
 Девойки  състав: Емили Асенова Асенова, Елисия Светославова Благоева, Мария Петрова Банова, Никол Илиянова Стоилова, Стела Юлиянова Васева, Станимира Георгиева Златкова,  Адриана Юриева Расийска,  Радослава Василева Кирилова, Габриела Бисерова Ненова 
 
 Юноши състав: Боян Младенов Кръстев, Калоян Яворов Христов,  Никола Славков Начев,  Александър Руменов Янев,  Никола Евгениев Петров,  Велислав Василев Калоянов, Светослав Николаев Джонев,  Антон Антонов Николаев, Антонио Радославов Цанков
 

 На 20.11. и 21.11. .2023 г.  се изиграха волейболните мачове от общинския етап на ученическите игри за момичета  5-7. клас .Отборът на ПМГ "Проф.Ем.Иванов" се класира на първо място без загубен гейм и продължава в областния етап .В представителния отбор взеха участие:

 Божидара Стоянова, Габриела Борисова, Адел Каменова , Дария Радославова, Рая Пенева, Димитрия Базовичка, Мария Панова, Божидара Абаджиева, Таня Янкова, Божидара Григорова.
 
 Пожелаваме им успех в следващия етап на ученическите игри!