Open menu

Уважаеми десетокласници и родители на десетокласници,

Предстои учениците да завършат ПЪРВИ гимназиален етап и в следващата учебна година да започне обучението им във ВТОРИ гимназиален етап.

Във втори гимназиален етап обучението се извършва по учебен план, който включва раздел А с 12 часа седмично по задължителни общообразователни предмети (български език и литература, английски език, друг чужд език, математика, гражданско образование, спорт) и раздел Б с 20 часа седмично по профилирани предмети.

Профилираните предмети са 3 или 4 на брой. Първият и вторият профилиращи предмети са законово определени и зависят от профила, по който ученикът е избрал да бъде обучаван. За 10 а клас с профил „Математически“ те са математика и информатика. За 10 б клас с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ те са информатика и информационни технологии. За 10 в клас с профил „Природни науки“ те са биология и химия.

Очакваме да изберете заедно ТРЕТИЯ или ТРЕТИЯ и ЧЕТВЪРТИЯ профилиращ предмет. На учениците са предоставени заявления, които трябва заедно да попълните. Учениците са непълнолетни и според чл. 12 от Закона за предучилищно и училищно образование заявлението подават учениците от свое име, но със съгласието на родителите.

Моля внимателно да прочетете заявленията. Те съдържат ВАЖНАТА информация, че смяна на профилиращ предмет, избран за 11 клас, не може да се прави в 12 клас. И още – изборът за втори задължителен държавен зрелостен изпит (втори ДЗИ) се прави само от изучаваните от ученика профилиращи предмети (първият ДЗИ е по български език и литература).

Какво още трябва да знаете:

  • Изборът 3 или 4 профилиращи предмети ще бъде еднакъв за целия випуск, т.е. ще се съобразим с преобладаващия избор на учениците.
  • Обучението по първи и втори профилиращ предмет става с целите паралелки. Обучението по трети/четвърти профилиращ предмет се организира в сборни групи с минимален брой 13 ученици в тях.
  • Ако ученикът е посочил учебен предмет, за който не са се събрали достатъчен брой желаещи ученици, то той ще бъде поканен да избере обучение по учебен предмет, за който има сформирана група.
  • На учениците подробно са обяснени процедурите по избора, но при възникнали въпроси моля да пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., за да получите необходимите отговори.

Напомням, че срокът за предаване на заявленията е 23 февруари(вторник) 14:00 часа – на отговорниците на класа или класен ръководител. Може и на електронна поща, ако ученикът отсъства от училище.

Бъдете здрави!

Елена Стоилова, директор